Τροχοί & TIR

Διεθνομεταφορές: Έκτακτα μέτρα σε 17 χώρες λόγω κοροναϊού

Δείτε αναλυτικά τι μέτρα προστασίας λαμβάνουν 17 ευρωπαϊκές χώρες κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τις οδικές -επιβατικές και εμπορευματικές- μεταφορές. Σημειώνεται πως
Πέμπτη 12/03/2020 - 13:02
Κοινοποίηση στα Social Media

Δείτε αναλυτικά τι μέτρα προστασίας λαμβάνουν 17 ευρωπαϊκές χώρες κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τις οδικές -επιβατικές και εμπορευματικές- μεταφορές.

Σημειώνεται πως η κατάσταση μεταβάλλεται συνεχώς, με την ενημέρωση από την IRU (Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών) να περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι και το απόγευμα της 10ης Μαρτίου 2020. Ακολουθούν τα μέτρα ανά χώρα (αλφαβητικά):

  • Αυστρία (στοιχεία 10/3/2020): Απαγόρευση εισόδου ανθρώπων που προέρχονται από την Ιταλία, με τις εξαιρέσεις να είναι δυνατές μόνο με ιατρικό πιστοποιητικό. Η μεταφορά εμπορευμάτων από και προς την Ιταλία συνεχίζεται, αλλά εισάγονται έλεγχοι στα σύνορα -όπως η μέτρηση της θερμοκρασίας στην Καρινθία και το Τιρόλο- γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται μόνο εάν δεν πραγματοποιούνται στάσεις, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις για τις εμπορευματικές μεταφορές.

  • Βέλγιο (στοιχεία 10/2/2020): Δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες για τις μεταφορές, παρά μόνο οδηγίες προς τις τοπικές μεταφορικές εταιρείες σε περίπτωση ασθένειας κάποιου οδηγού.

  • Βουλγαρία (στοιχεία 10/3/2020): Στα σημεία διέλευσης των συνόρων διεξάγονται επιλεκτικοί υγειονομικοί έλεγχοι στα πρόσωπα (επιβάτες και οδηγούς) που προέρχονται από τις πληγείσες χώρες (Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία), ενώ δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για τις transit μεταφορές. Οι εταιρείες μεταφορών που δραστηριοποιούνται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο έχουν δώσει εντολή στο προσωπικό και στους οδηγούς να εφαρμόζουν τα προστατευτικά μέτρα που εξέδωσε ο ΠΟΥ και να αποφεύγουν τις στενές επαφές.

  • Γαλλία (στοιχεία 2/3/2020): Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μεταφορές, παρά μόνο οδηγίες προς τους πολίτες και απαγόρευση συγκεντρώσεων.

  • Γερμανία (στοιχεία 10/3/2020): Προς το παρόν οι κανονισμοί αφορούν μόνο τη μεταφορά επιβατών, με τα μέτρα να αποσκοπούν στη δέσμευση των διεθνών μεταφορέων επιβατικών μεταφορών να ενημερώνουν τους επιβάτες τους για την κατάσταση και να βοηθούν τις υπηρεσίες,  κάνοντας τους επιβάτες να συμπληρώσουν τις κάρτες αποβίβασης (Aussteigekarten) για να δηλώσουν την κατάστασή τους.

  • Δανία (στοιχεία 10/3/2020): Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός στη χώρα, ενώ εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών σε περίπτωση που κάποιος είχε επαφή με ασθενή.

  • Ελβετία (στοιχεία 10/3/2020): Δεν υπάρχουν περιορισμοί, ενώ τα σύνορα με την Ιταλία παραμένουν ανοικτά στις διασυνοριακές μετακινήσεις.

  • Ελλάδα (στοιχεία 10/3/2020): Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας δεν έχει εφαρμόσει υποχρεωτικά μέτρα για τις οδικές μεταφορές ούτε για τις εταιρείες logistics. Υπάρχει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η καλή υγιεινή των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων της χώρας παραμένουν ανοικτά και η κυκλοφορία των εμπορευμάτων γίνεται ανεμπόδιστα. Στα ελληνικά λιμάνια όπου τα πλοία φεύγουν στην Ιταλία, όλοι οι επιβάτες (και οι οδηγοί φορτηγών) καλούνται να παράσχουν τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να εντοπιστούν.

  • Ην. Βασίλειο (στοιχεία 10/3/2020): Δεν υπάρχουν περιορισμοί, ενώ στις περιπτώσεις όπου έχουν χρησιμοποιηθεί πούλμαν για τη μεταφορά ατόμων που τέθηκαν σε καραντίνα, το ίδιο ισχύει και για τον οδηγό.

  • Ιταλία (στοιχεία 10/3/2020): Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης αφορούν πλέον σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια και θα βρίσκονται σε ισχύ έως τις 3 Απριλίου 2020. Η Πολιτική Προστασία έχει θεσπίσει ένα διάταγμα το οποίο ορίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν εφαρμόζονται στη διαμετακόμιση και τη μεταφορά αγαθών και στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας από και προς τις υποδεικνυόμενες περιοχές, έτσι ώστε τα οχήματα με εμπορεύματα να μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από τις περιοχές.

  • Ολλανδία (στοιχεία 10/3/2020): Δεν υπάρχει περιορισμός στα ταξίδια στο σύνολο της χώρας.

  • Ρουμανία (στοιχεία 10/3/2020): Αναστέλλονται ως τις 31 Μαρτίου 2020 οι οδικές μεταφορές επιβατών με τακτικές γραμμές από και προς την Ιταλία, ενώ οι μεταφορικές εταιρείες που διέρχονται από την Ιταλία έχουν την υποχρέωση να επικοινωνούν με τους Ρουμάνους πολίτες που παραλαμβάνουν από την Ιταλία ότι θα μπουν σε καραντίνα / αυτοαπομόνωση στο έδαφος της Ρουμανίας.

  • Ρωσία (στοιχεία 6/3/2020): Η διασυνοριακή κίνηση επιβατών παραμένει κλειστή εντελώς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Οι μεταφορές στην ενδοχώρα της Κίνας εξακολουθούν να μην είναι δυνατές επειδή ορισμένοι δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί από τις κινεζικές αρχές.

  • Σλοβενία (στοιχεία 10/3/2020): Η χώρα εισάγει συνοριακούς ελέγχους στην κύρια διέλευση των συνόρων, ενώ κλείνει τις δευτερεύοντα περάσματα.

  • Σουηδία (στοιχεία 10/3/2020): Δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά τα ταξίδια και τις μεταφορές.

  • Τουρκία (στοιχεία 2/3/2020): Κλειστά παραμένουν τα συνοριακά σημεία διέλευσης με το Ιράν, με τα αλλοδαπά οχήματα και επιβάτες που προέρχονται από το Ιράν να μην επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα. Ωστόσο, τα φορτηγά με ξένες πινακίδες μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα με το Ιράν για διμερή μεταφορά και διαμετακόμιση μέσω του Ιράν, αλλά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Επιπλέον, από τις 29 Φεβρουαρίου έχουν κλείσει τα σύνορα με το Ιράκ, με τις μεταφορές προς το Ιράκ να πραγματοποιούνται από ιρακινά οχήματα και οδηγούς.

  • Τσεχία (στοιχεία 10/2/2020): Πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σύνορα και εξετάζεται η θερμοκρασία ανθρώπων που δεν δείχνουν υγιείς στην όψη.

PreviousNext