Τροχοί & TIR

Εγκαινιάστηκε η γέφυρα στον Εύηνο ποταμό

Τον Δεκέμβριο του 2021, η γέφυρα του ποταμού Ευήνου καταστράφηκε ολοσχερώς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία.
Παρασκευή 24/05/2024 - 09:30
Κοινοποίηση στα Social Media
.

«Εγκαινιάζουμε τη νέα οδική γέφυρα του Ευήνου, η οποία δίνει οριστική λύση στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και αποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στους οικισμούς που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή εγκαινίων της νέας Γέφυρας του Εύηνου ποταμού, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και του Δημάρχου Ναυπακτίας, Βασίλειου Γκίζα.

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα:

«Τον Δεκέμβριο του 2021, η γέφυρα του ποταμού Ευήνου καταστράφηκε ολοσχερώς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία.

Αρχικά κατασκευάστηκε προσωρινή διάβαση, με κατάλληλες προσβάσεις, τόσο για την εξυπηρέτηση των εργασιών του έργου όσο και για την εξασφάλιση της προσωρινής σύνδεσης, κυρίως για τις ανάγκες της τοπικής οδικής κυκλοφορίας. Μέσω του τεχνικού έργου της προσωρινής διάβασης προβλέφθηκε η διέλευση των αγωγών ύδρευσης της πόλης του Μεσολογγίου. Επίσης, κατασκευάστηκε ο νέος αγωγός άρδευσης Γαλατά, ο οποίος μετατοπίστηκε λόγω των έργων.

Σήμερα, υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο Παραλαβής για χρήση, μεταξύ των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και αύριο το πρωί θα δοθεί η έναρξη διέλευσης των χρηστών της γέφυρας.

Συνέπεια αυτού, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί εγκαινιάζουμε τη νέα οδική γέφυρα του Ευήνου, η οποία δίνει οριστική λύση στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και αποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στους οικισμούς που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού.

.

Μέσα σε έναν χρόνο ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και σε λιγότερο από έναν χρόνο περατώθηκε η κατασκευή της γέφυρας.

Η νέα γέφυρα, μήκους 254 μέτρων και πλάτους 13,5 μέτρων, κατασκευάστηκε στο ίδιο σημείο με την παλαιά, αλλά με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ανθεκτικότητας.

Επίσης, στο έργο προβλέπεται η ανακατασκευή όλων των αναγκαίων υδραυλικών έργων προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών αναμένεται έως το τέλος του έτους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 47 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου και του αναλογούντος Φ.Π.Α.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει την αρμοδιότητα συντήρησης, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υλοποιεί ένα ακόμη εξαιρετικά ποιοτικό έργο. 

Η γέφυρα του Ευήνου είναι ένα μεγάλο έργο για την περιοχή. Αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την καθημερινότητα των πολιτών και την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.

Είχε προηγηθεί, στις 31 Ιανουαρίου 2024, η παράδοση του Οδικού Άξονα Άκτιο – Αμβρακία. Τότε, μάλιστα, είχαμε δεσμευτεί και για την «δρομολόγηση αντιπλημμυρικών έργων και έργων ύδρευσης των περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου». Σήμερα, και αυτό δρομολογείται.

Με προχθεσινή απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Ζερβού, το έργο αυτό εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027», με δικαιούχο τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Συνεπώς, τρία στα τρία για την Αιτωλοακαρνανία!».

PreviousNext