Τροχοί & TIR

Επιβεβαίωση του ΤΡΟΧΟΙ & TIR: Η Σουηδία πρώτη ανακοίνωσε την οδήγηση ελαφρών φορτηγών μέχρι 4.250 kg με δίπλωμα Β

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του troxoikaitir.gr για επικείμενη αύξηση του μικτού βάρους των φορτηγών τα οποία θα μπορούν να οδηγούνται με δίπλωμα Β κατηγορίας. Η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε
Πέμπτη 15/06/2023 - 15:59
Κοινοποίηση στα Social Media

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του troxoikaitir.gr για επικείμενη αύξηση του μικτού βάρους των φορτηγών τα οποία θα μπορούν να οδηγούνται με δίπλωμα Β κατηγορίας.

Η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε επίσημα τη δυνατότητα οδήγησης φορτηγών χωρίς τρέιλερ με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και μέχρι 4.250 kg είναι η Σουηδία, ενώ το μέτρο αναμένεται να το ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως αποκλειστικά είχε αναφέρει το troxoikaitir.gr από τον Ιανουάριο του 2023 (βλέπε εδώ), η επέκταση στα 4.250 κιλά του μικτού βάρους έχει να κάνει με την αύξηση του βάρους πολλών ηλεκτρικών ελαφρών επαγγελματικών (LCV), τα οποία λόγω των μπαταριών, αλλά και άλλων εξαρτημάτων ασφαλείας, συχνά ξεπερνούν τους 3,5 τόνους, γεγονός που αφενός λειτουργεί ανασταλτικά για την προώθησή τους και αφετέρου γιατί έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση της ΕΕ και τις εξαγγελίες της για γρήγορη προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Τον ίδιο λόγο επικαλείται και η Διεύθυνση Μεταφορών της Σουηδίας (Swedish Transport Administration) θέτοντας ωστόσο τον όρο ότι προκειμένου ο κάτοχος διπλώματος Β κατηγορίας να οδηγεί φορτηγό άνω των 3,5 τόνων και μέχρι 4.250 κιλά θα πρέπει να κατέχει το δίπλωμα για διάστημα τουλάχιστον δύο χρόνων.

Πάντως, η Σουηδική Αρχή περιλαμβάνει όχι μόνο τα ηλεκτρικά, αλλά και οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα.

Σχετικές, επίσης, πληροφορίες του troxoikaitir.gr προερχόμενες από τον χώρο των κατασκευαστών οχημάτων αναφέρουν ότι οχήματα κατηγορίας LCV (ελαφρά επαγγελματικά) ηλεκτρικά ή εναλλακτικών καυσίμων θα παίρνουν έγκριση τύπου για κυκλοφορία με μικτό βάρος 4.250 kg, θα εξαντλούν δηλαδή όλο το περιθώριο των επιπλέον 750 κιλών.

PreviousNext