Το Ford Ranger Wildtrak, ο νικητής του International Pick-Up Award (IPUA) για το 2020, διατίθεται στην πιο δημοφιλή, και συνάμα πληθωρική σε εξοπλισμό έκδοση σε Ελλάδα και Ευρώπη, με όφελος έως και 6.500 ευρώ, μέχρι τις 31/07/2020.

To Ranger, διαθέτει ένα ηγεμονικό μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 30% στην Ευρώπη, και με τις συνεχείς σημαντικές αναβαθμίσεις από τον κατασκευαστή, ορίζει ουσιαστικά το πρότυπο της κατηγορίας, με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούν όλοι.  Όπως λοιπόν είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια για την εταιρεία, το facelift του 2019 δεν περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι, αλλά συνοδεύεται από ιδιαίτερα εκτεταμένες αναβαθμίσεις και βελτιώσεις: νέοι κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων, εκλεπτυσμένος διάκοσμος σαλονιού και τεχνολογία αιχμής στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, συνθέτουν ένα pick-up που δείχνει ασταμάτητο στον στίβο των ταξινομήσεων.

Κινητήρας από Raptor και 10άρι κιβώτιο ταχυτήτων

Η πιο σημαντική είδηση αφορά στη χρήση του νέου δίλιτρου και διπλοτούρμπινου κινητήρα EcoBlue τεχνολογίας SCR, με ισχύ έως 213 hp και 500 Nm μέγιστη ροπή, τιμές αμφότερες πιο υψηλές από τοις αντίστοιχες του πεντακύλινδρου των 3,2 λίτρων. Πρόκειται για το ίδιο μηχανικό σύνολο που κινεί το φοβερό και τρομερό Ranger Raptor: διπλή τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας η μία, υψηλής πίεσης και σταθερής γεωμετρίας η άλλη. Στη Bi-turbo εκδοχή του, του EcoBlue, οι δύο τουρμπίνες δουλεύουν σειριακά στους χαμηλούς ρυθμούς περιστροφής του κινητήρα ενώ, σε υψηλές στροφές και φορτία η μικρή τουρμπίνα παρακάμπτεται και το μεγάλο τούρμπο σηκώνει πίεση για να αποδοθεί μεγαλύτερη ισχύς.

ranger-wildtrak_6_1_0.jpg

Το νέο 10άρι σασμάν της Ford είναι πρακτικά το ίδιο με το αντίστοιχο των F-150 και της Mustang. Πέρα από την αυτονόητη πιο ευρεία κλιμάκωση των σχέσεων, περιλαμβάνει ένα νέο έξυπνο λογισμικό ελέγχου, το οποίο διαμορφώνει μία αυτόματη προσαρμογή της στρατηγικής αλλαγής σχέσεων αναλόγως συνθηκών, σε πραγματικό χρόνο. Θεωρητικά, αυτό του επιτρέπει να επιλέγει πάντα (στην αυτόματη λειτουργία) την ιδανική σχέση που θα συνδυάζει τα ασυνδύαστα -υψηλή απόδοση, οικονομία καυσίμου και ομαλή λειτουργία. Οι μηχανικοί της Ford εκτιμούν ότι, σε σχέση με το υφιστάμενο αυτόματο κιβώτιο η αύξηση της αποδοτικότητας ανέρχεται στο 9%, και 4% σε σύγκριση με το μηχανικό. Ο δίλιτρος, τετρακύλινδρος EcoBlue φέρει σειρά λύσεων για μειωμένες τριβές των κυλίνδρων και πιεζοηλεκτρική τεχνολογία στο σύστημα ψεκασμού που παραπέμπει σε ακριβά επιβατικά.

Κορυφαία εκμετάλλευση

Το Ranger είναι ήδη κορυφαίο σε αρκετά σημεία που αφορούν την εκμετάλλευση, οπότε αλλαγές σε στοιχεία όπως η ικανότητα διάσχισης υδάτινου εμποδίου ύψους (ή βάθους αν προτιμάτε) 800 χιλιοστών, γωνία προσέγγισης 29ο αποφυγής 21ο και μίνιμουμ απόσταση από το έδαφος στα 230 χιλιοστά παραμένουν οι ίδιες. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο φτάνει τα 1.252 κιλά και η ικανότητα ρυμούλκησης –στις αγορές όπου επιτρέπεται- είναι 3.500 κιλά. Η ανάρτηση διαθέτει νέες ρυθμίσες για πιο ποιοτική κύλιση, και υψηλότερη άνεση.

ranger-wildtrak_4_1_0.jpg

Το Ranger κατέκτησε την κορυφαία διάκριση IPUA, καθώς, ανεβάζει τον πήχη αναφορικά με την πολιτισμένη λειτουργία, την τεχνολογία και την παραγωγικότητα στην κατηγορία pick-up, επικρατώντας του ανταγωνισμού σε μεγάλη συγκριτική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία. Το Ευρωπαϊκό best seller στην κατηγορία των pick-up μοντέλων 1 τόνου ήταν η πρώτη επιλογή από την κριτική επιτροπή συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους για τον τίτλο του 2020. Είναι η δεύτερη φορά που το Ranger κερδίζει αυτή τη διάκριση έχοντας προηγηθεί ένας ακόμα τίτλος το 2013, ενώ η τελευταία γενιά έχει εξελιχθεί πιο πολύ από τότε.

Υπερπαραγωγή στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης

Στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και ενεργητικής ασφάλειας, πιο απλό είναι να γράψουμε ότι, απλά διατίθενται τα πάντα, παρά να τα απαριθμήσουμε. Ενδεικτικά, πέρα από τα ήδη διαθέσιμα συστήματα ενεργού συγκράτησης στη λωρίδα, «έξυπνο» αυτόματο πιλότο με σύστημα διατήρησης εγγύτητας, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός-πίσω και τα ευκόλως εννοούμενα (ESP με λειτουργία rollover mitigation) προστίθενται και κάποια καινοφανή για την κατηγορία.

ranger-wildtrak_1_1_0.jpg

Αναφερόμαστε στα -πρεμιέρα για την κατηγορία- Pre-Collision Assist με αναγνώριση πεζού και Intelligent Speed Limiter. Το πρώτο από αυτά, με τη χρήση κάμερας και ραντάρ αναγνωρίζει την ύπαρξη πεζού στο οδόστρωμα στην πορεία του αυτοκινήτου, κι αν διαγνώσει πως ο οδηγός δεν αντιδρά μειώνει την απόσταση ανάμεσα στα τακάκια και τις δισκόπλακες και αν χρειαστεί, φρενάρει τελείως αυτόματα. Το δεύτερο, συνδυαζόμενο με σύστημα αναγνώρισης σήμανσης οδών προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα κίνησης στα νόμιμα όρια. Σε επίπεδο πρακτικότητας, ευπρόσδεκτα είναι το σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, και η ύπαρξη μπουτόν για να βαλεις εμπρός. Τέλος, διατίθεται και σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος όπου ο οδηγός χρησιμοποιεί μόνο γκάζι φρένο και το όχημα αναλαμβάνει το σύστημα διεύθυνσης. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, πέρα από το πληρέστατο Sync 3, Apple CarPlay και Android Auto, το νέο FordPass Connect μεταβάλλει το Ranger σε ένα κινητό Wi-Fi hotspot με δυνατότητα σύνδεσης έως 10 συσκευών. Συνδυάζεται με την εφαρμογή FordPass μέσω της οποίας μπορείς να δεις από το κινητό σου δεκάδες παραμέτρους της κατάστασης του Ranger από την ακριβή τοποθεσία του οχήματος έως το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα.

Προσιτή πολυτέλεια

Με τη νέα προωθητική ενέργεια μέσω της οποίας το όφελος μπορεί να αγγίξει τις 6.500 ευρώ μέχρι τις 31 Iουλίου, το Wildtrak προβάλλει περίπου ως αυτονόητη επιλογή, για όποιον θέλει το τεχνολογικό «ταβάνι» σε εκτός δρόμου ικανότητες, εκμετάλλευση και πολυτελή διαβίωση που παραπέμπει σε πολυτελή SUV. Να σημειωθεί ότι, το Wildtrak είναι διαθέσιμο και στην ιδιαίτερα δημοφιλή απόχρωση Saber Orange η οποία έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα, με φινίρισμα σε σκούρο τιτάνιο για τη μάσκα και τις εισαγωγές αέρα. Το ίδιο εφέ συνεχίζεται και στους εξωτερικούς καθρέπτες και τα χερούλια. Ο εσωτερικός διάκοσμος συνεχίζει στο πνεύμα του προηγούμενου μοντέλου, αλλά με ακόμη πιο διαλεχτά υλικά, με ιδιαίτερα καλόγουστες σκούρες-σατέν αποχρώσεις στα διάφορα τμήματα από νίκελ, το φινίρισμα μαύρης λάκας σε διάφορες επιφάνειες και τις ακριβές δερμάτινες επενδύσεις που φέρουν ανάγλυφο το λόγοτυπο Wildtrak. Η έμφαση στην ιδιαιτερότητα της έκδοσης Wildtrak είναι φανερή από τις σχεδιαστικές πινελιές στο αμάξωμα, και τον υπερπολυτελή διάκοσμο. Ενδεικτικά, στάνταρ και στις δύο περιπτώσεις είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

Εσωτερικό

ranger-wildtrak_5_1_0.jpg

 • Ηχοσύστημα ICE Pack 123: Ford SYNC 3 με ραδιόφωνο AM/FM, μονόδισκο CD player, ασύρματη σύνδεση Bluetooth®, σύστημα πλοήγησης, υποδοχή USB, οθόνη αφής 8" TFT και 6 ηχεία. Ψυχόμενο ντουλάπι συνοδηγού.

 • Εσωτερικό trim Wildtrak

 • Επένδυση οροφής σε Ebony

 • Επένδυση θυρών – Ιδιαίτερη επένδυση Wildtrak με πορτοκαλί ραφή

 • Πολυτελή ταπέτα δαπέδου εμπρός (με το λογότυπο του Raptor)

 • Πολυτελή ταπέτα δαπέδου πίσω (με το λογότυπο του Raptor)

 • Φωτισμός καμπίνας – Κρυφός φωτισμός

 • Φωτιζόμενο ντουλαπάκι

Εξωτερικό

ranger-wildtrak_8_1_0.jpg

 • Μάσκα με γκρι γρίλια

 • Εξωτερική λαβή θυρών Dyno Grey

 • Κελύφη εξωτερικών καθρεφτών σε γκρι χρώμα

 • Πλαϊνό σκαλοπάτι Wlidtrak

 • Προβολείς ομίχλης LED εμπρός

 • Πίσω προφυλακτήρας με σκαλοπάτι

 • Κάλυμμα προστασίας κάτω από τον κινητήρα

 • Καρότσα – Ράγες πρόσδεσης στο δάπεδο

 • Μπάρα σπορ – Σωληνωτή αψίδα με φωτισμό της καρότσας και φως στοπ τοποθετημένο ψηλά (HMSL)

 • Ράγες οροφής

Video URL