Τροχοί & TIR

Hyvia και Hype για παραγωγή «καθαρού» υδρογόνου

Ποιο είναι το όραμα των δύο εταιρειών.
Τετάρτη 14/08/2024 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Η Hyvia, μια κοινοπραξία μεταξύ του ομίλου Renault και της αμερικανικής Plug (τα οχήματα της οποίας έχουμε δοκιμάσει και παρουσιάσει), που εξειδικεύεται στην κινητικότητα με υδρογόνο, και η Hype, μια ανεξάρτητη εταιρεία με εξειδίκευση σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών και πρωτοπόρος στα ταξί υδρογόνου, ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την επιτάχυνση της «απεξάρτησης από το υδρογόνο το οποίο παράγεται με τρόπο που συνοδεύεται με εκπομπές άνθρακα. 

«Υδρογόνο χωρίς άνθρακα», είναι το κοινό όραμα των δύο εταιρειών που αποβλέπουν στη χρήση υδρογόνου προερχόμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για να γίνει επιτυχώς η αναγκαία ενεργειακή μετάβαση και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της δημόσιας υγείας. 

Αυτή η συνεργασία θα καλύπτει ολόκληρο το οικοσύστημα του υδρογόνου (H2) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο: την προμήθεια υδρογόνου χωρίς άνθρακα, σταθμούς ανεφοδιασμού H2 και οχήματα υδρογόνου, ξεκινώντας με προμήθεια υδρογόνου χωρίς CO2 από τη μονάδα παραγωγής της Hyvia (με ηλεκτρολύτη 1 MW0 που βρίσκεται στο εργοστάσιο της Flins και θα προμηθεύει τον σταθμό ανεφοδιασμού της Hype στο Παρίσι. 

Mέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, η Hyvia θα επιτρέψει στην HYPE να αναπτύξει δύο πρατήρια/σταθμούς ανεφοδιασμού H2 μέχρι το τέλος του 2024, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στην περιοχή του Παρισιού. 

Ο πρώτος από αυτούς τους σταθμούς θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024. Η Hype θα χρησιμοποιήσει τα βαν Renault Master H2-Tech νέας γενιάς (διά στασης L2H2) που προμηθεύτηκε από την Hyvia. Τουλάχιστον 9 επιπλέον οχήματα θα παραδοθούν κατά τη διάρκεια 2024 στους πελάτες της Hyvia σε περιοχές γύρω από τα πρατήρια της Hype. Αυτά τα van θα χρηματοδοτηθούν από τη Hyvia και θα αποτελέσουν μέρος του Last Mile προγράμματος της Hype, το οποίο υποστηρίζεται από το Ile-de- France, την ADEME και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», προκειμένου να επωφεληθούν από επιδοτήσεις για επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με υδρογόνο.

PreviousNext