Τροχοί & TIR

Η Θαλάσσια Ιερά Οδός

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τέθηκε η “Θαλάσσια Ιερά Οδός” και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από αυτήν, μετά από σχετικό αίτημα που απηύθυνε ο Οργανισμός Λιμ
Τρίτη 16/03/2021 - 12:19
Κοινοποίηση στα Social Media

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τέθηκε η “Θαλάσσια Ιερά Οδός” και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από αυτήν, μετά από σχετικό αίτημα που απηύθυνε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ στο πλαίσιο της ELEVSIS- Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023.

Το σχετικό αίτημα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, κ. Απόστολου Καμαρινάκη, προς το ΥΝΑΝΠ έγινε δεκτό από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη με ευχές για καλή επιτυχία στη δράση.

Η πρωτοποριακή ιδέα της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού” αφορά τη χάραξη μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση της αρχαίας χερσαίας Ιεράς Οδού, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης τον Πειραιά με την Ελευσίνα μέσω πλοιαρίων, που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης/αναψυχής στον κόλπο της Ελευσίνας, καθώς και άλλων σημείων της θαλάσσιας διαδρομής.

Ειδικότερα, η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα ξεκινά από την πόλη του Πειραιά και διερχόμενη από το στενό της Σαλαμίνας, όπου έλαβε χώρα η ιστορική ναυμαχία, θα καταλήγει στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας, ενώνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με άλλους αρχαιολογικούς χώρους ή και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος των όμορων Δήμων (Πειραιώς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου).

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με το ΓΕΝ, προκειμένου να σχεδιαστεί η νέα θαλάσσια διαδρομή, που προτείνεται να την εγκαινιάσει η εμβληματική τριήρης “ΟΛΥΜΠΙΑΣ” (φωτό), η οποία θα επιχειρήσει έναν εντυπωσιακό πλου από τον Πειραιά προς την Ελευσίνα με πλήρωμα 170 εθελοντές κωπηλάτες. Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού θα καθοριστούν από τον κυβερνήτη της τριήρους μετά από επιτόπια εξέταση των σημείων της διαδρομής και του ελλιμενισμού της.

PreviousNext