Τροχοί & TIR

Ικανοποίηση στον Κλάδο των Μεταφορών για τη μείωση του Φ.Π.Α στο 13%

Ικανοποιητικά κρίθηκαν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους ιδιοκτήτες λεωφορείων, τουριστικούς επιχειρηματίες, μετόχους των ΚΤΕΛ κ.α. Ιδιαίτερα, η μείωση του συντελε
Πέμπτη 21/05/2020 - 10:03
Κοινοποίηση στα Social Media

Ικανοποιητικά κρίθηκαν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους ιδιοκτήτες λεωφορείων, τουριστικούς επιχειρηματίες, μετόχους των ΚΤΕΛ κ.α.

Ιδιαίτερα, η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α από το 24% στο 13% αποτελούσε χρόνιο αίτημα των ΚΤΕΛ Υπεραστικών και Αστικών, καθώς και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, ο οποίος εξειδίκευσε τα μέτρα, μειώνεται ο Φ.Π.Α σε όλα τα μέσα επιβατικών μεταφορών για το διάστημα από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2020. Το μέτρο καλύπτει τις μεταφορές επιβατών με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με τα μέσα σταθερής τροχιάς, αλλά και με τα αεροπλάνα, τα πλοία και κάθε συνδυασμένη επιβατική μεταφορά.

Επίσης, συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας σε ποσοστό έως 100% των εργαζομένων μιας επιχείρησης στους κλάδους των μεταφορών, του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Πάντως, σε συνέντευξή τους προς το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR, εκπρόσωποι των υπεραστικών ΚΤΕΛ διατύπωσαν την ανάγκη της μόνιμης και όχι προσωρινής μείωσης του Φ.Π.Α. Το αίτημα αυτό κρίνεται απαραίτητο, γιατί σε συνδυασμό με την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και με την εφάπαξ καταβολή της επιδότησης καινούριου λεωφορείου και άλλων μέτρων, οι επιχειρήσεις των υπεραστικών και των αστικών ΚΤΕΛ θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να επανέλθουν στην κανονικότητα, δηλαδή στην πλήρη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού με σύγχρονα λεωφορεία.

Ενδιαφέρουσες είναι οι συνεντεύξεις των προέδρων των ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Αχαΐας, Ζακύνθου που δημοσιεύονται στο ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR μηνός Ιουνίου, καθώς και η συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Ν. Λάρισας, Γρηγόρη Λάβδα.

PreviousNext