Τροχοί & TIR

«Ιωάννινα-Κακαβιά». Γιατί κρίθηκε έργο εθνικού επιπέδου - στρατηγικής σημασίας

Ως έργο εθνικού επιπέδου και στρατηγικής σημασίας κρίθηκε η επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά που είναι α) Το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας Οδού προς τα σύνορα και β) τον δυτικότερο
Πέμπτη 23/12/2021 - 13:05
Κοινοποίηση στα Social Media

Ως έργο εθνικού επιπέδου και στρατηγικής σημασίας κρίθηκε η επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά που είναι α) Το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας Οδού προς τα σύνορα και β) τον δυτικότερο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού και ως εκ τούτου εντάσσεται στο κεντρικό (core) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας.

Η κατασκευή του υπόψη έργου είναι στρατηγικής σημασίας διότι:

i. Συνδέει μια περιοχή απομονωμένη και με μειωμένη προσπελασιμότητα, που ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιφερειακή οικονομία (τουρισμός, εμπόριο και μεταποίηση) με το σημαντικότερο οδικό δίκτυο της βορειοδυτικής Ελλάδας (Ιόνια Οδός και Εγνατία Οδός). Χωρίς την υλοποίηση της υπόψη οδού, το βορειότερο τμήμα της Ηπείρου θα παραμένει απομονωμένο.

ii. Αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΔΜ) στην Ελλάδα και στην Ήπειρο συγκεκριμένα. Μέσω της οδού θα συνδεθεί το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας (κόμβοι του ΔΔΜ).

iii. Το οδικό τμήμα της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά αποτελεί τον σύνδεσμο με τη νότια Αλβανία, η οποία αφενός αποτελεί αναπτυσσόμενη οικονομία και αφετέρου είναι πιθανό πεδίο δραστηριοποίησης (και εξαγωγών) των ελληνικών εταιρειών. Από την Αλβανία προέρχεται μεγάλος όγκος μετακινήσεων. Μέσω της σύνδεσης με την Αλβανία βελτιώνεται η επικοινωνία της Ελλάδας με τις λοιπές χώρες των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων (Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σλοβενία).

iv. Μέσω του υπόψη οδικού άξονα θα εξυπηρετείται και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, καθώς και ο κύριος όγκος της κυκλοφορίας μεταξύ Αλβανίας - Ελλάδας, εφόσον η συνέχεια της οδού μετά την Κακαβιά εξυπηρετεί τις παραλιακές περιοχές της Αλβανίας και τα Τίρανα, από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός χρηστών της οδού.

v. Μέσω του υπόψη οδικού άξονα θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην Ιόνια Οδό των κατοίκων της περιοχής της Κόνιτσας και κατ’ επέκταση των περιοχών της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Μετά τα παραπάνω εγκρίθηκε η ένταξη του ως άνω Έργου στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Θα ακολουθήσει η σύναψη σύμβασης του Έργου «Επέκταση Ιόνιας Οδού - τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά».

PreviousNext