Καραμανλής: Κίνητρα για ανανέωση του στόλου

Τρί, 08/12/2020 - 09:46
Ελαφρά επαγγελματικά φορτηγά, ταξί και εταιρικά οχήματα θα έχουν κίνητρα αντικατάστασης.

Κεντρικός άξονας του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η ανανέωση του γηρασμένου στόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση «με στόχο σε 10 χρόνια από σήμερα, το 2030, ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία να είναι ηλεκτρικά», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 6ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Σουηδίας, με θέμα τη βιώσιμη δημόσια κινητικότητα μέσω τεχνικών και δομικών αλλαγών, που διοργάνωσε το Ελληνοσουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες μεταβάλλουν ριζικά το τοπίο της κινητικότητας, με την ηλεκτροκίνηση να κατέχει ιδιαίτερη θέση και τόνισε ότι: «Από την πρώτη μέρα σε αυτό το Υπουργείο δουλεύουμε συστηματικά για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, με έμφαση, μάλιστα, στις δημόσιες συγκοινωνίες. Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, αλλά και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Επεσήμανε, κατόπιν, πως το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καλύπτει κάθε κατηγορία:

  • ΙΧ: Με σοβαρά κίνητρα για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων. Και για τα αυτοκίνητα και για τα δίκυκλα.

  • Επαγγελματικά οχήματα: Αντίστοιχα κίνητρα δίνουμε και για τα ταξί, τα φορτηγά, αλλά και την ανανέωση με ηλεκτρικά οχήματα του στόλου των εταιρειών.

  • Και βέβαια, λεωφορεία. Στον διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλο μέρος προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε, μάλιστα, ότι ήδη στους δρόμους της Αθήνα κάνουν δοκιμαστικά δρομολόγια δυο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και σύντομα θα βγει ξανά στο δρόμο και ένα τρίτο, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη σε ποιο βαθμό ταιριάζουν με τις ανάγκες της πόλης.

Δεύτερος άξονας, υποδομές για εύκολη φόρτιση. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, εφέτος ο αριθμός των σημείων φόρτισης θα προσεγγίσει τους 2.000, το 2025 τους 12.000 και το 2030 θα φτάσει στους 25.000 φορτιστές.

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προετοιμάζεται σήμερα και για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων.

Τρίτος άξονας του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η λεπτομερής παρακολούθηση της Αγοράς Ηλεκτροκίνησης. Μέσω του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς. Το Μητρώο θα μπορεί να παρέχει σε πραγματικό χρόνο στους χρήστες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στοιχεία όπως π.χ. τη διαθεσιμότητα των σημείων, αν είναι ελεύθερα ή κατειλημμένα, την τιμή και τον τρόπο πληρωμής.

Και τέταρτον, προετοιμασία των Μεταφορών για τη νέα εποχή, με τη ρύθμιση της αδειοδότησης και λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και των απαιτούμενων προσόντων για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και τη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου την ταξινόμηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου.