Τροχοί & TIR

Κατασχέθηκαν τα φορτηγά και εγκλωβίστηκαν 35 Βούλγαροι οδηγοί

Νέα υπόθεση μετά από εκείνη της Ολλανδίας (διάβασε εδώ) με βουλγαρικά φορτηγά και εταιρεία-γραφείο αποκαλύφθηκε στο Βέλγιο με δραματικές συνέπειες για τους οδηγούς. Συγκεκριμένα, η βελγική συνδικαλι
Σάββατο 30/04/2022 - 10:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Νέα υπόθεση μετά από εκείνη της Ολλανδίας (διάβασε εδώ) με βουλγαρικά φορτηγά και εταιρεία-γραφείο αποκαλύφθηκε στο Βέλγιο με δραματικές συνέπειες για τους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, η βελγική συνδικαλιστική οργάνωση, BTB-ABVV, αναφέρει ότι 35 οδηγοί φορτηγών με βουλγαρικές πινακίδες έχουν μείνει αποκλεισμένοι αφού όλα τα οχήματά τους κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης που διενεργήθηκε από την αστυνομία και την εισαγγελία. Το συνδικάτο BTB-ABVV γράφει ότι όλοι οι οδηγοί εργάζονταν στην ίδια μεταφορική, η οποία έχει βάση στη βελγική πόλη Tessenderlo.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του σωματείου, η κατάσχεση των οχημάτων έγινε μετά από μια ολοήμερη επιχείρηση των βελγικών αρχών. Η BTB-ABVV πληροφορήθηκε για την υπόθεση αφού ήρθε σε επαφή το απόγευμα της Κυριακής με ορισμένους από τους προαναφερθέντες 35 οδηγούς. Ένας οδηγός φέρεται να εξήγησε πώς οι υπηρεσίες επιθεώρησης και η αστυνομία έκαναν έφοδο στη βάση Tessenderlo της μεταφορικής, όπου ήταν σταθμευμένα τα φορτηγά τους.

Παρόλο που οι οδηγοί φορτηγών βρίσκονται σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της BTB-ABVV, Frank Moreels, δεν έχουν μετρητά ούτε μεταφορικά μέσα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους:

«Όλοι οι οδηγοί που ξεκουράζονταν το Σαββατοκύριακο στο Tessenderlo είναι αποκλεισμένοι. Τα φορτηγά τους κατασχέθηκαν και δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Είναι στα άκρα γιατί δεν έχουν χρήματα ή όχημα για να εργαστούν ή να επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Θα τους δοθεί μόνο η ευκαιρία να αφαιρέσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα από το όχημά τους τη Δευτέρα».

Όλοι οι οδηγοί που μίλησαν στο συνδικάτο ανέφεραν ότι ήρθαν στο Βέλγιο με το βουλγαρικό τους φορτηγό και ότι εργάζονταν με βουλγαρικές συμβάσεις εργασίας, παρόλο που ο εργοδότης τους ήταν πιο ενεργός στο Βέλγιο και είχε μόνο μία εγγεγραμμένη διεύθυνση στη Βουλγαρία.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι οδηγοί δικαιούνταν βελγικούς μισθούς και συνθήκες εργασίας, δεδομένου ότι εργάζονταν σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα. Εκτός από το ότι οι οδηγοί πληρώνονταν σύμφωνα με τα βουλγαρικά επίπεδα μισθών και τις συνθήκες εργασίας, όλοι οι οδηγοί δεν είχαν λάβει τους μισθούς τους για δύο μήνες.

«Είναι μια τυπική περίπτωση κοινωνικής εκμετάλλευσης και απάτης στην οποία οι οδηγοί γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από έναν απατεώνα Βέλγο εργοδότη που ανταγωνίζεται σκληρά τις γνήσιες εταιρείες οδικών μεταφορών. Αυτές είναι περιπτώσεις που μπορούν να συντηρούνται μόνο λόγω της οργάνωσης αυτού του κοινωνικού ντάμπινγκ και της απάτης», γράφει η BTB-ABVV.

Το σωματείο λέει τώρα ότι θα βοηθήσει τους εγκλωβισμένους οδηγούς είτε προσπαθώντας να βρουν δουλειά στο Βέλγιο είτε βοηθώντας τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Frank Moreels επιβεβαίωσε επίσης ότι θα παραπέμψει το θέμα στον Ευρωπαϊκό Ελεγκτή Εργασίας (ELA), ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει ότι οι βουλγαρικές υπηρεσίες επιθεώρησης μπορούν να υποβάλουν αξιώσεις κατά της εταιρείας στη Βουλγαρία.

PreviousNext