Τροχοί & TIR

Με πληρωμή η είσοδος πολιτών ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο. Ισχύει και για τους οδηγούς φορτηγών

Άδεια ETIAS και άδεια ETA
Κυριακή 06/10/2024 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Από τα μέσα του 2025, τόσο οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν για να διασχίζουν τα σύνορα Σένγκεν - και οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων δεν θα εξαιρούνται. 

Οι οδηγοί φορτηγών του Ηνωμένου Βασιλείου που θα εισέρχονται στην ΕΕ θα πληρώνουν 7 ευρώ για άδεια που θα ισχύει έως και 3 χρόνια, ενώ οι οδηγοί της ΕΕ που θα εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώνουν 10 λίρες για άδεια που θα ισχύει έως και 2 χρόνια.

Άδεια ETIAS και άδεια ETA

Ειδικότερα, από τα μέσα του επόμενου έτους, οι Βρετανοί οδηγοί φορτηγών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λαμβάνουν την ταξιδιωτική άδεια ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου), ενώ οι υπήκοοι της ΕΕ που θα εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια ETA (Electronic Travel Authorisation).

Όπως έγινε γνωστό οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων δεν θα εξαιρεθούν από αυτές τις νέες απαιτήσεις.

Αν και η ακριβής ημερομηνία έναρξης του ETIAS δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα εφαρμοστεί κάποια στιγμή στα μέσα του 2025. Το ETIAS θα απαιτείται για τους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα και εισέρχονται σε οποιαδήποτε από τις 30 ευρωπαϊκές χώρες για σύντομη διαμονή έως 90 ημέρες εντός 180 ημερών. Η άδεια θα κοστίζει 7 ευρώ, θα συνδέεται με το διαβατήριο του ταξιδιώτη και θα ισχύει για τρία χρόνια ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο.

Εντωμεταξύ, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε ισχύ για τους υπηκόους της ΕΕ από τον Απρίλιο του 2025. Η ΕΤΑ, η οποία θα κοστίζει 10 λίρες, θα επιτρέπει πολλαπλές επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη. Η διαδικασία υποβολής αίτησης θα περιλαμβάνει την παροχή στοιχείων διαβατηρίου, και στοιχείων επικοινωνίας, αλλά και την απάντηση σε ερωτήσεις ασφαλείας, για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων.

Και οι δύο διαδικασίες έχουν σχεδιαστεί για να είναι γρήγορες και βολικές, με ψηφιακές συνδέσεις με το διαβατήριο του ταξιδιώτη. Για το ETIAS, οι οδηγοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρησιμοποιώντας είτε τον επίσημο ιστότοπο ETIAS είτε μια εφαρμογή για κινητά. Για το ETA, οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της εφαρμογής για κινητά «UK ETA», η οποία είναι διαθέσιμη τόσο στο Google Play όσο και στο Apple App Store, ή μέσω του ιστότοπου της βρετανικής κυβέρνησης εάν δεν έχουν πρόσβαση σε smartphone.

Πηγή: trans.info

PreviousNext