«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας ύψους 3,3 δισ. ευρώ».

Αυτό αποκάλυψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την παρουσίαση σχετικής μελέτης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για να πρωταγωνιστήσει, επενδύοντας στους τομείς στους οποίους η στρατηγική της θέση δημιουργεί σπουδαίες προοπτικές, όπως είναι τα logistics και οι συνδυασμένες μεταφορές.

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά μεθοδικά στην υλοποίηση ενός πλάνου έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ και αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα, που επιτέλους ξεμπλόκαραν, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, τον ΒΟΑΚ, το Καστέλι, το Νότιο Τμήμα του Ε65, το Πάτρα- Πύργος, το Flyover στη Θεσσαλονίκη κ.α.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τα έργα υποδομών, πέραν των προβλημάτων που λύνουν, έχουν και μεγάλο πολλαπλασιαστή για την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και νέες δουλειές για αξιόλογους επιστήμονες που τα περασμένα χρόνια είχαν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό.

«Επαναπατρίζονται τα καλά μυαλά μας που είχαν φύγει στο εξωτερικό με την κρίση. Δηλαδή όχι μόνο ανακόπτεται το brain drain, αλλά δημιουργείται πλέον και μια νέα τάση στον τεχνικό κόσμο, το brain gain. Ο κλάδος των υποδομών πρωταγωνιστεί στο brain gain», τόνισε.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι ο όγκος των έργων που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ξεκινήσουν και το αμέσως προσεχές διάστημα, είναι εντυπωσιακός. Άρα πάρα πολύ μεγάλο θα είναι και το βάρος που θα πέσει στις τεχνικές εταιρείες και στον κατασκευαστικό κλάδο, για την υλοποίησή του. Και υπογράμμισε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να είναι έτοιμος, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει.