Τροχοί & TIR

Νέο Ford E-Transit: Παραδοτέο εντός της χρονιάς

Το νέο Ford E-Transit, το πιο «ώριμο» τεχνολογικά όχημα στην κατηγορία των μεγάλων, αμιγώς ηλεκτρικών van, προσφέρει εκμετάλλευση αντίστοιχη των ντίζελ μοντέλων, καθώς συνοδεύεται από τη μεγαλύτερη
Πέμπτη 04/08/2022 - 08:08
Κοινοποίηση στα Social Media
E-Transit

Το νέο Ford E-Transit, το πιο «ώριμο» τεχνολογικά όχημα στην κατηγορία των μεγάλων, αμιγώς ηλεκτρικών van, προσφέρει εκμετάλλευση αντίστοιχη των ντίζελ μοντέλων, καθώς συνοδεύεται από τη μεγαλύτερη αυτονομία της αγοράς, τον πλουσιότερο εξοπλισμό και την πιο ώριμη οδική συμπεριφορά –τώρα είναι και παραδοτέο εντός του 2022.



Η Ford βρίσκεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση των ταξινομήσεων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη, και είναι ξεκάθαρο ότι, το ίδιο σκοπεύει να κάνει και με τα ηλεκτρικά LCV που λανσάρει.

Η Ford Motor Ελλάς εξασφάλισε για την εγχώρια αγορά, ικανό αριθμό οχημάτων για το νεότερο και πιο περιζήτητο, αμιγώς ηλεκτρικό μεγάλο van της Ευρώπης, το νέο E-Transit.

Το μηδενικών εκπομπών ρύπων (CO2: 0γρ./χλμ.) Ford διατίθεται σε εκδόσεις Van και Single Chassis (καμπίνα/σασί) στην πληθωρικά εξοπλισμένη έκδοση Trend. Οι πελάτες έχουν επιλογές σε μικτά βάρη στους 3,5 3,9 και 4,25 τόνους, με την κίνηση σε κάθε περίπτωση να είναι στον πίσω άξονα, με τη νέα ειδικής σχεδίασης ανάρτηση. 

Η ωφέλιμη χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 67 kWh, και οι διαθέσιμες εκδόσεις ισχύος δύο: στα 135 kW (184 PS) και 198 kW (269 PS). Η μέγιστη ροπή και στις δύο περιπτώσεις είναι 430 Nm. Η αυτονομία με μία πλήρη φόρτιση είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του E-Transit, καθώς σε όχημα κατηγορίας Ν1 φτάνει τα 256 χιλιόμετρα, και τα 317 σε όχημα κατηγορίας Ν2, πάντα σε συνδυασμένο κύκλο μέτρησης WLTP. 

Τρία προγράμματα οδήγησης

Tο E-Transit διαθέτει δυνατότητα διαφορετικών λειτουργιών (modes) οδήγησης:

•    Normal: Προεπιλεγμένη λειτουργία οδήγησης για το όχημα, ρυθμισμένη για καθημερινή χρήση και άνεση.

•    ECO: Χρησιμοποιείται για μεγιστοποίηση της αυτονομίας της μπαταρίας.

•    Χαμηλότερη απόκριση της επιτάχυνσης σε σύγκριση με τη «Normal» λειτουργία.

•    Οι ταχύτητες επαναφοράς του cruise control είναι πιο αργές στην απόκριση, αποφεύγοντας γρήγορη επιτάχυνση/επιβράδυνση στη νέα ταχύτητα που επιλέγεται από τον οδηγό.

•    Η λειτουργία «ECO» θα παραμείνει ενεργή μετά το κλείσιμο του κινητήρα για την επόμενη φορά που θα ξεκινήσει ο κινητήρας.

•    Slippery: Βελτιώνει την πρόσφυση του οχήματος σε συνθήκες γλιστερού ή χαμηλής πρόσφυσης οδοστρώματος.

 

Από εκεί και πέρα, το E-Transit διαθέτει αναμενόμενα και λειτουργία ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, ή όταν ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού, με την ονομασία Lift-off Regenerative Deceleration: η γεννήτρια θέτει αντίσταση στην περιστροφή των πίσω τροχών για να επιβραδύνει το όχημα. Παράγεται έτσι ηλεκτρισμός από την ενέργεια που συνήθως χάνεται με την οδήγηση ή το ελαφρύ φρενάρισμα. Στη συνέχεια, η ανακτώμενη ενέργεια αποθηκεύεται στην μπαταρία για να αυξηθεί η αυτονομία κίνησης. Η αποκαλούμενη και αναγεννητική επιβράδυνση είναι πάντα ενεργή στο όχημα, αλλά μεγιστοποιεί την λειτουργία της, με πιο έντονη την αίσθηση της πέδησης, όταν επιλεχθεί η λειτουργία «Low» (L) στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού 

Όπως όλα τα μοντέλα της γκάμας LCV της Ford, έτσι και το E-Transit διαθέτει πολλά στοιχεία εξοπλισμού που βοηθούν τον επαγγελματία στην καθημερινή εργασία:

•    Ηλεκτρονικό αυτόματο σύστημα κλιματισμού

•    Κεντρική οθόνη αφής 12” με SYNC 4 με Ενσωματωμένο Σύστημα Πλοήγησης

•    Ηλεκτρονικό χειρόφρενο

•    Επιλογέας μοχλού αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, τύπου «Rotary Shifter»

•    Κουμπί εκκίνησης του κινητήρα (Keyless Start)

•    Έγχρωμη οθόνη οργάνων οδηγού

•    Θερμαινόμενο εμπρός παρμπρίζ

•    Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέφτες

•    Θερμαινόμενα καθίσματα οδηγού/συνοδηγού

•    Καλώδιο φόρτισης μπαταρίας μήκους 8m / παροχής 32Amp

Pro Power OnBoard

Μία πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα του E-Transit είναι η παροχή έως και 2,3 kW/230V εξαγώγιμης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, για την φόρτιση/τροφοδότηση εργαλείων ή ακόμα και ψυκτικών μονάδων.

Μέσω του Pro Power OnBoard το E-Transit μετατρέπεται ουσιαστικά σε σταθμό παροχής ενέργειας, βοηθώντας τους χρήστες να φορτίσουν/τροφοδοτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία τους και να πραγματοποιήσουν μια σειρά από διαφορετικές εργασίες απευθείας από το όχημά τους χωρίς να χρειάζεται εξωτερική πηγή ενέργειας.

Η εξαγώγιμη ισχύς κατά την χρήση μπορεί να αποτυπώνεται στην κεντρική οθόνη αφής 12” του οχήματος ή στο κινητό τηλέφωνο smartphone του χρήστη μέσω της εφαρμογής Ford Pass Pro 

Ευελιξία υπάρχει επίσης και στον τρόπο φόρτισης του οχήματος:

Μέσω φορτιστή 11kW AC με δυνατότητα φόρτισης 10-100% σε περίπου 7 ώρες, ή δυνατότητα γρήγορης φόρτισης 115kW DC 15-80% σε περίπου 34 λεπτά.

Η Ford Motor Ελλάς φροντίζει τέλος να κάνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση σημαντικά πιο ξέγνοιαστη για τους επαγγελματίες, με 8 χρόνια ή 160.000χλμ για την μπαταρία, ενώ εκτιμά ότι το κόστος χρήσης του E-Transit 40% λιγότερο σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα, κάτι που εξασφαλίζει την απόσβεση της επένδυσης. 

 

Video URL
PreviousNext