Τροχοί & TIR

Νοθευμένα με διαλύτες καύσιμα σε πρατήρια

Ένα ολόκληρο δίκτυο λαθρέμπορων, εικονικών επιχειρήσεων, πρατηρίων καυσίμων και μεταφορέων εξάρθρωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, το δίκτυο μετέφερε από τη
Δευτέρα 02/12/2019 - 12:42
Κοινοποίηση στα Social Media

Ένα ολόκληρο δίκτυο λαθρέμπορων, εικονικών επιχειρήσεων, πρατηρίων καυσίμων και μεταφορέων εξάρθρωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, το δίκτυο μετέφερε από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, σε πλαστικές δεξαμενές του ενός τόνου, τους οποίους στη συνέχεια διέθετε σε πρατήρια υγρών καυσίμων, προκειμένου να γίνεται ανάμειξη αυτών με καύσιμα, ώστε να αποφεύγεται η καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο αυτό συνελήφθησαν 20 άτομα, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Εγκληματικής Οργάνωσης και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα περί λαθρεμπορίας εμπορευμάτων με διαφυγόντες δασμούς άνω των 150.000 ευρώ.

Οι έρευνες έδειξαν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με διαρκή και επιχειρησιακά δομημένη δράση, αποτελούμενη από 4 διακριτές υποομάδες.

Είχαν ως «όχημα» δύο συγκεκριμένες Βουλγάρικες εταιρείες, στις οποίες άλλαζαν το ρόλο τους. Δηλαδή, τις δήλωναν είτε ως αποστολείς και μεταφορείς των συγκεκριμένων χημικών διαλυτών στις εικονικές ελληνικές εταιρείες, είτε μόνο ως μεταφορείς αυτών.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι οδηγοί των φορτηγών προσκόμιζαν στα Τελωνεία παραστατικά, που ανέφεραν ότι οι διακινούμενες ποσότητες θα παραδίδονταν σε εταιρείες, τις οποίες συνέστησαν τα μέλη του δικτύου, και για τις οποίες δήλωναν ότι δραστηριοποιούνται στην εμπορία χημικών διαλυτών.

Ο έλεγχος, όμως, έδειξε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν είχαν την παραμικρή εμπορική δραστηριότητα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι στις εγκαταστάσεις αυτών των εταιρειών δεν υπήρχε η απαιτούμενη υποδομή, ούτε τα άτομα για να τη λειτουργήσουν.

Ο τελικός και πραγματικός παραλήπτης των διαλυτών ήταν εταιρεία με δραστηριότητα «Χονδρικό εμπόριο χρωμάτων, βερνικιών και λούστρων», με διαχειριστή μέλος του δικτύου, ενώ άλλες φορές το εμπόρευμα αποθηκευόταν προσωρινά σε δυσπρόσιτες κτηριακές εγκαταστάσεις σε Ασπρόπυργο και Αχαρνές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους τα μέλη του δικτύου δημιούργησαν 12 εικονικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Οι τέσσερις ανεξάρτητες υποομάδες είχαν άμεση και διαρκή επικοινωνία, δεδομένου ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέλη γνώριζαν τις διαδρομές που θα ακολουθηθούν, τους χρόνους αφίξεως και αναχώρησης, την εναλλαγή των χώρων παράδοσης κτλ.

Μόνο το τελευταίο οκτάμηνο, εισήχθησαν και διακινηθήκαν συνολικά 312.268 κιλά χημικών διαλυτών, που αναμίχθηκαν με μη νοθευμένα καύσιμα κινητήρων και παρήχθησαν νέα υγρά καύσιμα και διατέθηκαν στην αγορά, μέσω των πρατηρίων που διαχειρίζονταν τα μέλη των 4 υποομάδων της οργάνωσης. Πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι τα εμπλεκόμενα πρατήρια πουλούσαν τα καύσιμα σε χαμηλότερες τιμές.

Για την ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τις τελωνειακές υπηρεσίες, οι διαφυγόντες δασμοί φτάνουν στα 450.000 ευρώ.

Δεδομένου, όμως, ότι, με βάση την έρευνα, το δίκτυο λειτουργούσε τουλάχιστον από το 2018, η συνολική ποσότητα χημικών διαλυτών, που διακινήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τις αρχές του έτους 2018 μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι ξεπερνά τους -2.000- τόνους, η δε απώλεια δασμών υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, έγιναν έρευνες – έλεγχοι σε είκοσι πρατήρια υγρών καυσίμων, σε έξι αποθηκευτικούς χώρους και σε ένα σπίτι, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:

-Είκοσι τέσσερις -24- τόνοι χημικών διαλυτών που περιέχονταν σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων.

-Ένα -1- φορτηγό Δ.Χ. με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.

-Ένα -1- βυτιοφόρο όχημα.

-Δυο -2- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

-Ένα -1- Δ.Χ. φορτηγό.

-Δύο -2- επικαθήμενα.

-Δεκαέξι χιλιάδες εξακόσια 16.600 ευρώ.

-Κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim.

-Είκοσι μία -21- υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων κενές περιεχόμενου.

-Οκτώ -8- δεξαμενές κενές περιεχομένου.

-Μία -1- κεντρική μονάδα Η/Υ.

-Ένα -1- φορητό υπολογιστή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.

PreviousNext