Τροχοί & TIR

Παρέμβαση Κουντουρά για την οδική σύνδεση Ηγουμενίτσας - Δυρράχιου

Η Έλενα Κουντουρά ως εισηγήτρια της ομάδας της Αριστεράς κατέθεσε και διεκδίκησε μια σειρά από θέσεις με γνώμονα τo στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές μεταφορές, την πράσινη μετάβαση στις μ
Παρασκευή 28/04/2023 - 09:54
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Η Έλενα Κουντουρά ως εισηγήτρια της ομάδας της Αριστεράς κατέθεσε και διεκδίκησε μια σειρά από θέσεις με γνώμονα τo στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές μεταφορές, την πράσινη μετάβαση στις μεταφορές και την ασφάλεια. Συγκεκριμένα, πέτυχε:

  • Την ενσωμάτωση της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία στον διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων (σύνδεση Ηγουμενίτσας - Δυρραχίου)
  • Τη δυνατότητα προσθήκης στο ΔΕΔ-Μ λιμένων της χώρας με γεωστρατηγική σημασία, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ειδικότερα, με παρέμβαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει νομοθετική Έκθεση της TRAN για την αναθεώρηση του ΔΕΔ-Μ την ενσωμάτωση της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία στον διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων (σύνδεση Ηγουμενίτσας - Δυρραχίου). Ο άξονας αυτός ήταν η μόνη κάθετη σύνδεση της χώρας με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων που δεν περιλαμβανόταν στην αρχική πρόταση της Κομισιόν και θεωρείται κρίσιμης σημασίας ειδικά μετά την δημιουργία νέου οριζόντιου διαδρόμου που συνδέει την Ιταλία με την Μαύρη Θάλασσα μέσω Σόφιας, Σκοπίων και Δυρραχίου, η οποία θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην Εγνατία. 

Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση των έργων υλοποίησης του άξονα με Ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχει μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ δεν ενσωμάτωσε τη σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας στη θέση του για την αναθεώρηση του Κανονισμού ΔΕΔ-Μ. Mε την κάθετη αυτή σύνδεση της χώρας μας με τα Δυτικά Βαλκάνια θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, θα βελτιωθεί η συνδεσιμότητα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και θα τεθούν τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων, δίδοντας μια χρυσή ευκαιρία στη χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πέτυχε, επίσης, σε συνεργασία με τους άλλους εισηγητές να δοθεί η δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να προσθέτουν λιμένες της επικράτειάς τους κατ’ εξαίρεση στο ΔΕΔ-Μ, αν συντρέχουν σημαντικοί γεωστρατηγικοί παράγοντες. Η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας για τη συμπερίληψη λιμένων όπως της Αλεξανδρούπολης που δεν πληροί τα κριτήρια του Κανονισμού.

PreviousNext