Τροχοί & TIR

Πρεμιέρα για μεγαβάτ φόρτιση από τη ΜΑΝ

Εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση των ηλεκτρικών φορτηγών κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του οδηγού ή κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση στη ράμπα.
Τετάρτη 24/07/2024 - 07:46
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Σε ένα σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο, στο Πλάτλινγκ της Βαυαρίας, για πρώτη φορά, ένα ηλεκτρικό φορτηγό φόρτισε τις μπαταρίες του σε φορτιστή άνω των 1000 κιλοβάτ και 1500 αμπέρ, αρκετά για να δώσουν στο 40τονο eTruck της MAN μια αυτονομία οδήγησης περίπου 400 χιλιομέτρων σε 30 λεπτά. 

Η πρεμιέρα φόρτισης, στην οποία παρευρέθηκαν περίπου 200 προσκεκλημένοι, κυρίως πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι διαφόρων πανεπιστημίων, ήταν μέρος της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου NEFTON που ξεκίνησε το 2021. 

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, η MAN Truck & Bus και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), καθώς και άλλοι πέντε εταίροι από την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία, ανέλυσαν το σύστημα που αποτελείται από ένα αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό, σταθμό φόρτισης και σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο και το σχεδίασαν για διάφορα σενάρια εφαρμογής. 

Το επίκεντρο είναι το σύστημα φόρτισης Megawatt (MCS) για την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση των ηλεκτρικών φορτηγών κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του οδηγού ή κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση στη ράμπα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου της οδικής Μεταφοράς, θα χρειαστούν περίπου 50.000 σταθμοί φόρτισης υψηλής απόδοσης ή και (ακόμα καλύτερα) μεγαβάτ έως το 2030, προκειμένου να προωθηθεί με βιώσιμο τρόπο η μετάβαση στην κινητικότητα των φορτηγών στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά, τα μισά από όλα τα νέα φορτηγά MAN που θα ταξινομηθούν στην Ευρώπη αναμένεται να είναι ηλεκτρικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΜΑΝ συμμετέχει ενεργά σε έργα υποδομών φόρτισης, όπως το NEFTON. Στις αρχές Ιουλίου, ξεκίνησε μια συνεργασία με τον πάροχο ενέργειας E.ON για τη δημιουργία περίπου 400 σημείων φόρτισης σε περίπου 170 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη. Με περίπου 125 τοποθεσίες, θα δημιουργηθεί επίσης το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο φόρτισης επαγγελματικών οχημάτων στη Γερμανία μέχρι σήμερα. 

Ως μέλος του ομίλου TRATON, η ΜΑΝ συμμετέχει επίσης στην κοινοπραξία Milence μαζί με την Daimler Truck και την AB Volvo, η οποία κατασκευάζει σταδιακά τουλάχιστον 1.700 σημεία φόρτισης επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη. Η ΜΑΝ έχει επίσης στο χαρτοφυλάκιό της τις δικές της υποδομές φόρτισης και τις αντίστοιχες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους πελάτες της μέσω συνεργασιών με παρόχους υποδομών και δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

.
PreviousNext