Με αρνητικό τεστ θα μπορούν οι οδηγοί φορτηγών να εισέρχονται στη Γερμανία από Αυστρία ή από Τσεχία, καθώς οι γερμανικές αρχές έκριναν ότι οι δύο αυτές γειτονικές χώρες εντάσσονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου διασποράς του Covid-19.

Ωστόσο, αμέσως μετά την παραπάνω απόφαση της Γερμανίας που τέθηκε σε ισχύ από χθες, Κυριακή, πρώτη η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι όσοι κάνουν διέλευση με προορισμό τη Γερμανία πρέπει εισερχόμενοι στο έδαφος της Τσεχίας να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ Covid-19.

Ακολούθησε παρόμοια ανακοίνωση της Αυστρίας, αναφέροντας πως οι οδηγοί φορτηγών θα ελέγχονται φτάνοντας στο Μπρένερο για Covid-19.

Πρακτικά, για τους Έλληνες διεθνομεταφορείς το αρνητικό τεστ κοροναϊού είναι απαραίτητο μετά τις παραπάνω αλυσιδωτές εξελίξεις, εφόσον πρόκειται να κατευθυνθούν προς Γερμανία μέσω Αυστρίας ή Τσεχίας, ενώ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πολύωρες καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας στην περιοχή του Τιρόλου.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως οι γερμανικές αρχές δέχονται την αποστολή ηλεκτρονικά του πιστοποιητικού αρνητικού τεστ Covid-19, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν αυτό σημαίνει λιγότερες καθυστερήσεις.

Από την πλευρά τους, τόσο η Αυστρία όσο και η Τσεχία αναφέρουν ότι προβαίνουν στους ελέγχουν αρνητικών τεστ, ως συνέχεια της επιβολής του μέτρου από τη Γερμανία και για να μην δημιουργηθούν ουρές στο έδαφός τους πριν τα γερμανικά σύνορα.