Στην τελική διάνοιξη της Σήραγγας του Μπρένερ παραβρέθηκε μαζί με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πρόκειται για ένα από τα πιο κομβικά έργα που συνδέει την Αυστρία με την Ιταλία με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.
Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη πραγματικά σύγχρονη διασυνοριακή σιδηροδρομική σήραγγα του 21ου αιώνα. Η σήραγγα αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και του διαδρόμου Σκανδιναβίας–Μεσογείου.
Πρόκειται για ένα έργο με μακρόχρονη ιστορία, καθώς Αυστρία και Ιταλία είχαν δεσμευτεί να κατασκευάσουν τη «Σήραγγα Βάσης του Μπρένερ» πριν από 22 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο πριν από 18 χρόνια.
Τα οφέλη από τη σπουδαία αυτή υποδομή, όπως τα ανέλυσε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι:
- Ενίσχυση συνδέσεων ανάμεσα στα μεγάλα λιμάνια και τα βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης.
- Σημαντική μείωση των χρονοαποστάσεων για τους επιβάτες. Χαρακτηριστικά: Το ταξίδι Μόναχο–Βερόνα θα μειωθεί σε 2,5 ώρες, από 5,5 ώρες σήμερα, το Μόναχο–Ρώμη θα διαρκεί μόλις 5,5 ώρες και το Μόναχο–Μιλάνο 3,5 ώρες.
- Οι επαγγελματίες και οι τουρίστες θα ωφεληθούν, ενώ θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για προορισμούς, που σήμερα είναι λιγότερο επισκέψιμοι ή ακόμη και άγνωστοι.
- Για τις εμπορευματικές μεταφορές, η αλλαγή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς μόλις τεθεί σε λειτουργία η νέα γραμμή, μία μεταφορά εμπορευμάτων που σήμερα διαρκεί σχεδόν 12 ώρες, θα χρειάζεται μόνο 6.
- Μεγαλύτερα και βαρύτερα εμπορευματικά τρένα θα κινούνται ταχύτερα και αποδοτικότερα.
- Ο σιδηρόδρομος γίνεται πιο ελκυστικός σε σχέση με τις οδικές μεταφορές, οπότε θα αυξηθεί η προτίμησή του από τις μεταφορικές εταιρείες και τους κατοίκους των γύρω περιοχών.
- Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, μείωση του θορύβου και περιορισμός των ατμοσφαιρικών ρύπων.