Μετά την εντολή που δόθηκε για εντατικοποίηση των ελέγχων των ταχογράφων των φορτηγών, ανακοινώθηκαν και οι πρώτες συλλήψεις οδηγών για πειράγματα των συσκευών με ηλεκτρονικά και άλλα μέσα.

Δύο αλλοδαποί οδηγοί συνελήφθησαν στον Ασπρόπυργο και ένας ακόμη επίσης αλλοδαπός στου Ρέντη. Από την εξέταση των διαγραμμάτων και της συσκευής του ταχογράφου διαπιστώθηκε, ότι χρησιμοποιούσαν μια πρόσθετη ηλεκτρονική συνδεσμολογία, την οποία ενεργοποιούσαν με τηλεχειριστήριο, ώστε να μπορούν να διακόπτουν τις ώρες οδήγησης και να τις κάνουν ώρες ανάπαυσης.

Εδώ να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η χώρα μας έλαβε προειδοποίηση από την Ε.Ε. για υστέρηση στους ελέγχους που αφορούν στις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης των οδηγών, όπως ορίζονται με τους κανονισμούς ΕΕ 165/2014 και ΕΚ 561/2006.

Πρόκειται για την υποχρέωση των ελληνικών αρχών να προβούν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων ανά εξάμηνο που ορίζεται από την Ε.Ε. στη βάση μιας ποσόστωσης ανάλογα με τον αριθμό των κυκλοφορούντων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων με υποχρέωση να φέρουν συσκευή ταχογράφου.

Μετά την προειδοποίηση της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων, δόθηκε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων των ταχογράφων και οι … συλλήψεις συνεχίζονται.