Τροχοί & TIR

Πώς να επιλέξετε μεταχειρισμένο φορτηγό

Δείτε τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δείξει προσοχή ο υποψήφιος αγοραστής ενός μεταχειρισμένου φορτηγού, προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως εξαιτίας μιας λανθασμένης επιλογής οχ
Πέμπτη 01/02/2018 - 01:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Δείτε τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δείξει προσοχή ο υποψήφιος αγοραστής ενός μεταχειρισμένου φορτηγού, προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως εξαιτίας μιας λανθασμένης επιλογής οχήματος.

Δίχως αμφιβολία, η αγορά ενός ολοκαίνουργιου φορτηγού αποτελεί την καλύτερη επένδυση για μία μεταφορική εταιρεία ή για έναν μεμονωμένο αυτοκινητιστή, σε όρους απόδοσης και αξιοπιστίας. Για αυτούς, όμως, που δεν διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο για κάτι τέτοιο, η αγορά ενός μεταχειρισμένου οχήματος μοιάζει μονόδρομος, μια κίνηση όμως που ενέχει κινδύνους, καθώς η επιλογή ενός ακατάλληλου φορτηγού θα εξανεμίσει το όποιο κέρδος από την αγορά ενός φθηνότερου οχήματος και παράλληλα τα πιθανά προβλήματα του φορτηγού θα διαταράξουν το μεταφορικό έργο της εταιρείας.

Ποια είναι, όμως, τα βασικά σημεία του φορτηγού για τα οποία θα πρέπει να είναι υποψιασμένος ο υποψήφιος αγοραστής; Πού πρέπει, δηλαδή, να ψάξει προκειμένου να είναι σίγουρος πως δεν θα αγοράσει ένα προβληματικό όχημα;

Το τρίπτυχο που απαιτεί προσοχή

Καταρχάς, ο μεγαλύτερος εχθρός του φορτηγού είναι η σκουριά στο σασί ή το αμάξωμά του, καθώς καθιστά «αδύναμο» το όχημα. Το κακό είναι πως η σκουριά το μόνο που πρόκειται να κάνει είναι να εξαπλωθεί, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα φέρει το όχημα σε αχρηστία. Μάλιστα, η εμφάνιση σκουριάς μπορεί να καταστεί επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και την αποκόλληση ορισμένων μερών του φορτηγού, κάτι που κρύβει κινδύνους τόσο για τον ίδιο τον αυτοκινητιστή όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Μία ακόμα παράμετρο που πρέπει να ψάξει ενδελεχώς ο υποψήφιος αγοραστής, είναι η παρουσία διαρροών από τον κινητήρα και το ψυγείο, κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοείται, ούτε να αφήνεται να διορθωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Αντιθέτως, απαιτείται άμεση επισκευή, καθώς ειδικά οι διαρροές λαδιού από τον κινητήρα βλάπτουν το περιβάλλον, την ίδια στιγμή που ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές σε άλλα μέρη του φορτηγού, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός πως το λάδι που στάζει (για παράδειγμα στο σύστημα εξάτμισης) μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εκδήλωση φωτιάς στο όχημα.

Επιπλέον, μείζονος σημασίας ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί, είναι η κατάσταση του κιβωτίου ταχυτήτων του μεταχειρισμένου φορτηγού, καθώς είναι σύνηθες με τα χρόνια να εμφανίζονται εκεί προβλήματα, τόσο λόγω της σκληρής χρήσης του οχήματος, όσο και εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησής του. Μια πιθανή αγορά ενός μεταχειρισμένου φορτηγού που απαιτεί αλλαγή κιβωτίου, κάθε άλλο παρά ενδεδειγμένη είναι (ειδικά όταν γίνεται στη λάθος τιμή), καθώς η αντικατάστασή του είναι ακριβή και τελικά ο αυτοκινητιστής αντί να γλυτώσει χρήματα, θα έχει ζημία. Για να μην αναφερθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που θα προκύψουν αν ένα φορτηγό μείνει από κιβώτιο εν κινήσει…

Τα εγγυημένα μεταχειρισμένα είναι η λύση

Εύκολα καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πως αυτό που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος αγοραστής πριν πάρει την τελική του απόφαση και προβεί σε κάποια κίνηση, είναι να ζητήσει μία ενδελεχή τεχνική αναφορά για την κατάσταση του οχήματος που τον ενδιαφέρει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να επιλέξει εκείνο το όχημα για το οποίο του παρέχονται εγγυήσεις καλής λειτουργίας, κάτι που θα μειώσει το ρίσκο της αγοράς του.

Μια λύση που βρήκε -για παράδειγμα- η ΜΑΝ για το εν λόγω ζήτημα είναι η σφραγίδα ποιότητας «MAN TopUsed», μέσω της οποίας τα φορτηγά (αλλά και τα λεωφορεία, τα βαν, τα επικαθήμενα και οι ρυμούλκες) ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες βάσει των πιστοποιημένων χαρακτηριστικών τους. Με άλλα λόγια, το κάθε μεταχειρισμένο όχημα, ανάλογα με την ηλικία του, τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει αλλά και τη γενική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, λαμβάνει ένα, δύο ή τρία αστέρια αξιολόγησης, βοηθώντας τους υποψήφιους αγοραστές να διαλέξουν το όχημα που επιθυμούν μέσα από μια διαφανή διαδικασία. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα εγγύησης 12 μηνών και για τη γραμμή κίνησης, ανάλογα με την κατηγορία του κάθε μεταχειρισμένου οχήματος.

Επιπλέον, η επιλογή μιας μεγάλης εταιρείας όπως η MAN Ελλάς, προσφέρει πρόσθετα οφέλη στον υποψήφιο αγοραστή, καθώς του παρέχονται μια σειρά υπηρεσιών που κάνουν την απόφασή του ευκολότερη. Αρχικά, ένας καταρτισμένος συνεργάτης της MAN TopUsed θα προσφέρει λεπτομερή συμβουλευτική υποστήριξη, προκειμένου ο κάθε αγοραστής να βρει το καταλληλότερο μεταχειρισμένο όχημα για εκείνον. Η MAN TopUsed παρέχει ακόμα συμβουλευτική υποστήριξη για ειδικές λύσεις συστήματος, ειδικές προσαρμογές οχημάτων ή μετατροπές ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Ακόμα, προσφέρονται λύσεις χρηματοδότησης από τη MAN Financial Services, οι οποίες είναι ειδικά προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες του κάθε αγοραστή. Παράλληλα, παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη, προκειμένου ο κάθε ένας να επιλέξει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που του ταιριάζει. Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα για χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), αλλά και για ανταλλαγή.

Σημειώνεται, πως στις διαθέσιμες επιλογές της MAN TopUsed δεν περιλαμβάνονται μόνο οχήματα των ΜΑΝ και NEOPLAN, αλλά και αξιόπιστα μεταχειρισμένα επαγγελματικά οχήματα και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.topused.man.eu/gr/el ή να απευθυνθείτε στους ειδικούς της MAN TopUsed στις αντιπροσωπείες MAN TopUsed. Για την Αττική, καλέστε στα τηλέφωνα 2106194818 (MAN Hellas Truck & Bus S.A.) και 2105565041 (Όμιλος Παπαδάκη) και για τη Φιλιππιάδα Πρεβέζης στο 2683022657 (ΜΠΕΖΕΒΕΓΚΗ, Ι., ΥΙΟΙ Ο.Ε.).

PreviousNext