Σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ζάππειο, η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Automotive Solutions ΕΠΕ, παρουσίασε τη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων που διαθέτει στη χώρα μας, που ξεκινούν από τα σκούτερ και φτάνουν μέχρι τα mini λεωφορεία.

Από τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στον χώρο του Ζαππείου, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν το ηλεκτρικό λεωφορείο Gulliver της ιταλικής μάρκας Tecnobus SPA, όπως και το διθέσιο μικροσκοπικό IX, ELECTRA Mini.

Αναλυτικότερα, το Tecnobus Gulliver έχει μήκος 5.320 χλστ., πλάτος 2.035 χλστ. και ύψος 2.660 χλστ, με το μέγιστο φορτίο να ορίζεται στα 6.075 κιλά. Δύναται να μεταφέρει 30 επιβάτες, από τους οποίους οι 10 είναι καθήμενοι (8 σταθερές και 2 αναδιπλούμενες θέσεις). Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για αμαξίδιο ΑμΕΑ, με την πρόσβαση στο εσωτερικό του λεωφορείο να πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρικής ράμπας.

dsc_0611-2_0.jpg

Το μεγάλο άνοιγμα της πόρτας του Tecnobus Gulliver, διευκολύνει την επιβίβαση και αποβίβαση των έως και 30 επιβατών.

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ηλεκτρικό κινητήρα συνεχούς ρεύματος του Gulliver, αυτός αποδίδει 27,2 kW (36,5 hp) ισχύος και 137,3 Nm ροπής, χαρίζοντας στο λεωφορείο ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη τελική ταχύτητα 33 χλμ./ώρα. Ο κινητήρας συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, μεταδίδοντας την κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα, με τη μέγιστη ικανότητα αναρρίχησης να υπερβαίνει το 15%. Οι δύο μπαταρίες νικελίου συνολικής χωρητικότητας 836 Ah φορτίζουν σε 7 ώρες και προσδίδουν στο όχημα αυτονομία 120 χλμ. (χωρίς τη χρήση του κλιματιστικού). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι μπαταρίες είναι «plug & play» και η αλλαγή τους γίνεται με μικρό παλετοφόρο.

Σημειώνεται, πως έχει τοποθετηθεί υδραυλικό σύστημα πέδησης διπλού κυκλώματος και στους 4 τροχούς και επιπλέον υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα ανάκτησης της ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Οι αναρτήσεις εμπρός πίσω είναι αυτορυθμιζόμενες πνευματικές με αερανάρτηση και αμορτισέρ διπλής ενέργειας. Η εγγύηση που δίνεται, τέλος, για το όχημα είναι στα δύο χρόνια, όπως και για τις μπαταρίες (2 χρόνια ή 450 κύκλοι φόρτισης).

Λιλιπούτειο ηλεκτρικό για δύο

dsc_0623_1_0.jpg

Πλούσιος εξοπλισμός για το ELECTRA Mini, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ζάντες αλουμινίου.

 

Με μήκος 2.830 χλστ., πλάτος 1.500 χλστ. και ύψος 1.565 χλστ. (μεταξόνιο 1.815 χλστ.), το ELECTRA Mini είναι πολύ μικρό, ακόμα και για δύο επιβάτες. Ωστόσο, είναι μάλλον ιδανικό για αυτόν που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει τις ιστορίες αστικής «τρέλας», καθώς παρκάρει παντού, μανουβράρει εύκολα (ακτίνα τιμονιού 4,1 μέτρα) και φυσικά καίει μόνο ρεύμα.

Συγκεκριμένα, το ELECTRA Mini των 830 κιλών βάρους, εξοπλίζεται με ηλεκτρικό κινητήρα μόνιμου μαγνήτη 72V, ο οποίος αποδίδει 4,5 kW (6 hp), με τη μέγιστη τιμή της ισχύος να ανέρχεται στα 9 kW (12 hp). H μπαταρία μολύβδου οξέος των 120 Ah απαιτεί 8-10 ώρες για να φορτιστεί πλήρως και προσδίδει στο όχημα αυτονομία έως και 150 χλμ. Η τελική ταχύτητα του ηλεκτρικού οχήματος ορίζεται στα 50 χλμ./ώρα και η μέγιστη ικανότητα αναρρίχησης στο 22%.

Από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ELECTRA Mini, ξεχωρίζουμε την εμπρόσθια ανεξάρτητη ανάρτηση που φέρει γόνατα McPherson, τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και τα 4 δισκόφρενα. Σημειώνεται, τέλος, πως η Automotive Solutions χρειάζεται έως και 90 ημέρες από την παραγγελία για να παραδώσει το όχημα στον κάτοχό του, με την εγγύηση για το όχημα και τις μπαταρίες να έχει διάρκεια ενός έτους.

dsc_0617-2_0.jpg

Πλήρη γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων μεταφοράς προϊόντων και εξοπλισμού, διαθέτει η Automotive Solutions.