Τροχοί & TIR

Τι συμβαίνει με τις κάμερες της Βουλγαρίας;

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες Ελλήνων διεθνομεταφορέων που διασχίζουν τράνζιτ τη Βουλγαρία για πρόστιμα που τους επιβάλλονται για μη καταβολή της βινιέτας, η οποία όμως έχει πληρωθεί
Παρασκευή 10/12/2021 - 12:01
Κοινοποίηση στα Social Media

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες Ελλήνων διεθνομεταφορέων που διασχίζουν τράνζιτ τη Βουλγαρία για πρόστιμα που τους επιβάλλονται για μη καταβολή της βινιέτας, η οποία όμως έχει πληρωθεί και επιδεικνύεται κατά τον έλεγχο της αστυνομίας.

Ωστόσο, η αστυνομία της Βουλγαρίας ισχυρίζεται ότι το όχημα δεν έχει καταγραφεί από την κάμερα και άρα ο οδηγός δεν ακολούθησε το δηλωθέν δρομολόγιο (στη Βουλγαρία δηλώνεται από τον οδηγό και το ακολουθητέο δρομολόγιο μέχρι την έξοδο του φορτηγού από τη χώρα).

Όμως διαβάστε την περίπτωση που ακολουθεί:

Έλληνας διεθνομεταφορέας ο οποίος δραστηριοποιείται στη γραμμή της Πολωνίας (τα στοιχεία του είναι διαθέσιμα στο περιοδικό) συνομίλησε με τον συντάκτη μας, Παύλο Μαυρομύτη, κάνοντας την εξής καταγγελία σχετικά με τον έλεγχο των βινιετών στη Βουλγαρία.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 12 π.μ. με σταματήσανε οι αστυνομικές αρχές της Βουλγαρίας για έλεγχο βινιέτας. Στο σύστημά τους έβλεπαν ότι δεν έχει πληρωθεί η διέλευση εκείνης της ημέρας. Τους προσκόμισα όλα τα χαρτιά και τη βινιέτα που είχα πληρώσει και η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι η κάμερα με αριθμό 1018 κατέγραψε την πινακίδα του φορτηγού μου αντί για ΙΑΖ, όπως είναι κανονικά δηλαδή, σε ΙΑž με μια παύλα επάνω από το Ζ και ότι δεν είχα πληρώσει τη βινιέτα. Τους απάντησα φυσικά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι κάποιο λάθος έχει γίνει με την κάμερα. Θεωρώ ότι είναι αστείο επιχείρημα το συγκεκριμένο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να βρω λύση. Οι αστυνομικοί δε μου επέτρεψαν να συνεχίσω το δρομολόγιό μου και μου ζήτησαν να πληρώσω πρόστιμο για αυτή τη διέλευση και για ακόμη δύο που έγιναν στο παρελθόν στις 13-6-2021 και στις 26-6-2021, ισχυριζόμενοι ότι όφειλα ένα ποσό συνολικού ύψους 1.149 ευρώ (3x383). Επειδή έπρεπε να παραδώσω την επόμενη ημέρα το εμπόρευμα στον πελάτη, αναγκάστηκα να πληρώσω το πρόστιμο για να συνεχίσω το δρομολόγιό μου.

Για τις παραπάνω ημερομηνίες προσκόμισα τις βινιέτες όπου φαίνεται αναλυτικά η διαδρομή που ακολούθησα, το σημείο που πραγματοποίησα την αγορά της βινιέτας, η ακριβής ώρα και ημερομηνία, οι ρύποι του αυτοκινήτου και οι άξονές του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι στις 8/7/2021 με είχαν σταματήσει ξανά οι αστυνομικές αρχές της Βουλγαρίας στην περιοχή της Βράτσας με το ίδιο αιτιολογικό όπου τους έδειξα όλες τις βινιέτες και με άφησαν να συνεχίσω μετά από καθυστέρηση δύο ωρών.

Και ο Έλληνας διεθνομεταφορέας, μετά τα παραπάνω που ανέφερε, ερωτά:

1. Αφού ισχυρίζονται ότι υπήρχε πρόβλημα το προηγούμενο διάστημα, γιατί μου επέτρεπαν να κάνω διελεύσεις και δε με σταματούσαν για έλεγχο; Ως γνωστόν τα αυτοκίνητα τα ελέγχουνε στην είσοδο από την Ελλάδα αλλά και στην έξοδο από τη Βουλγαρία για τη Ρουμανία και αντίστοιχα στην επιστροφή.

2. Είναι δυνατόν να θέλω να ξανασυμβεί το ίδιο περιστατικό με αυτό που έγινε στην περιοχή της Βράτσας;

3. Γιατί το κλιμάκιο που έκανε τον έλεγχο στις 8-7-2021 με άφησε και έφυγα; Γιατί ενώ ήμουν στα πάντα σωστός δε με διαγράψανε από το σύστημά τους εφόσον με ελέγξανε και δε βρήκαν παράβαση;

4. Εφόσον γίνεται τόσο εξονυχιστικός έλεγχος από τις πολλές κάμερες κατά μήκος του δρόμου και τα κλιμάκιά τους, γιατί δίνουν τόση βάση στην κάμερα 1018 περιφερειακά της Σόφιας;

5. Ποιος μου διασφαλίζει εμένα ότι δεν θα συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στο μέλλον, κλονίζοντας την ψυχική μου ηρεμία;

Ζητά αποζημίωση

Ο Έλληνας διεθνομεταφορέας ανέφερε στο ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR ότι «μέσω δικηγόρων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία διεκδικώ τα χρήματά μου πίσω γιατί δεν είμαι παραβάτης και για αυτό υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Επίσης, ζητώ αποζημίωση για την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που περιήλθα. Για τέσσερις ώρες με είχαν κρατούμενο εκεί, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσω».

Το παραπάνω γεγονός έχει καταγγελθεί και στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βουλγαρία.

Εμείς να επαναλάβουμε ότι ανάλογες καταγγελίες έχουν φτάσει στο περιοδικό μας και από άλλους διεθνομεταφορείς και για τους λόγους αυτούς θα πρέπει η πρεσβεία μας στη Σόφια να προβεί σε ενέργειες και να λάβει μια επίσημη απάντηση από τις βουλγαρικές αρχές. Στη φωτό, οι αποδείξεις που έχουν πληρωθεί από τον Έλληνα διεθνομεταφορέα, ο οποίος και μας διαβεβαίωσε ότι πάντα ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο προς Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας, αυτό το οποίο δηλώνει και στα διόδια.

PreviousNext