Τροχοί & TIR

Στην τελική ευθεία η απόσυρση

Μέσα στο Σεπτέμβρη βγαίνουν οι αποφάσεις για να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου Μέσα στο Σεπτέμβρη, θα βγουν εκτός απροόπτου οι αποφάσεις που θα υλοποιήσουν τα εξαγγελθέντα από τον ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σ
Κυριακή 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media
Πίνακας 4
Πίνακας 4

Μέσα στο Σεπτέμβρη βγαίνουν οι αποφάσεις για να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου

Μέσα στο Σεπτέμβρη, θα βγουν εκτός απροόπτου οι αποφάσεις που θα υλοποιήσουν τα εξαγγελθέντα από τον ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά μέτρα για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων με παροχή κινήτρων και για την αντικατάστασή τους. Όλο το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος και αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει ο υπουργός είναι η έννοια του καινούργιου, αν δηλαδή θα ταυτίζεται με χρονολογία κυκλοφορίας (π.χ. μετά την 1-1-2008 ή 2009), αν θα ταυτίζεται με τους ρύπους (Euro 4 και Euro 5) ή αν θα ταυτίζεται με πρώτη άδεια κυκλοφορίας.

Για το τελευταίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, αφού έτσι θα βρεθούν εκτός αγοράς οι έμποροι μεταχειρισμένων και έτσι η επικρατέστερη και δίκαιη πρόταση είναι αυτή που θα ορίζει ημερομηνία ή επίπεδα ρύπων ή συνδυασμό και των δύο.

Τώρα επειδή πολλοί αναγνώστες μας, γύρισαν από «τα μπάνια του λαού», και μας τηλεφωνούσαν για πληροφορίες σχετικές με την απόσυρση, επαναλαμβάνουμε στη συνέχεια αυτό που ισχύει για τα φορτηγά ελαφρά και βαρέα. Απολύτως τίποτα δεν ισχύει για λεωφορεία και κάθε σχετικά με λεωφορεία αναφορά είναι λανθασμένη.

Φορτηγά (Ελαφρά και Βαρέα)

Για τα ελαφρά (pick-up, vans) και τα βαρέα φορτηγά η διαφοροποίηση των υφιστάμενων τελών κυκλοφορίας λαμβάνοντας υπόψη και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα παρουσιάζεται στον Πίνακα 4.



Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, που σήμερα γίνεται μόνο με βάση τον κυβισμό του κινητήρα. Με τον νέο τρόπο η κλιμάκωση της χρέωσης των νέων τελών κυκλοφορίας βασίζεται και στον κυβισμό αλλά και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων.

Ανανέωση Στόλου Οχημάτων και Απόσυρση

Σε συνδυασμό με το μέτρο των περιβαλλοντικών τελών, το οποίο θα λειτουργήσει ως «αντικίνητρο» κυκλοφορίας οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ή μεγάλης ηλικίας, δίδονται συμπληρωματικά κίνητρα για την απόσυρση των οχημάτων αυτών και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων.



Στους παρακάτω Πίνακες παρουσιάζονται τα οικονομικά κίνητρα απόσυρσης ξεχωριστά για κάθε κατηγορία οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι το αναφερόμενο κίνητρο για την αγορά νέου οχήματος δίδεται μόνο εφόσον συνοδεύεται με την απόσυρση οχήματος.

PreviousNext