Η γνωστή Schmitz Cargobull, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τρέιλερ της Ευρώπης, υπέγραψε συμβόλαιο για την ίδρυση joint venture (κοινοπραξίας) με την κινεζική Dongfeng. Η Dongfeng Commercial Vehicle Company, παρόλο που είναι σχετικά άγνωστη στα μέρη μας, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής βαρέων επαγγελματικών οχημάτων στον κόσμο με ταξινομήσεις άνω των 310.000 μονάδων για το 2010.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί μία από τις ειδήσεις της χρονιάς στον χώρο της σχετικής βιομηχανίας καθώς οι συνέργειες είναι σημαντικές και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη και τα οφέλη εκατέρωθεν, είναι πολλαπλά. Οι μεν Γερμανοί αποκτούν προνομιακή πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη ενώ, οι Κινέζοι σημαντικό μέρος της τεχνογνωσίας της Schmitz Cargobull.

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα παράγουν από κοινού τρέιλερ για την κινεζική αγορά σε νέα μονάδα παραγωγής στο Wuhan της Κίνας σε μία έκταση 150.000 τετραγωνικών μέτρων. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα αναμένεται να αγγίζει τις 40.000 μονάδες. Στο αρχικό στάδιο η επένδυση ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ για μια περίοδο πέντε ετών.

Η Schmitz Cargobull ήδη «δουλεύει» πάνω σε μερικά πρωτότυπα στη Γερμανία, που κατασκευάζονται με γνώμονα τις ανάγκες της κινεζικής αγορά και τα οποία θα υποβληθούν σε εκτεταμένες δοκιμές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη νταλίκα θα εξέλθει από τη νεότευκτη γραμμή παραγωγής το 2014.

Η Dongfeng έχει ένα αχανές πανεθνικό δίκτυο εμπόρων, διανομέων και επισκευαστών των οχημάτων της εταιρείας στην Κίνα, το οποίο τώρα, η Schmitz Cargobull μπορεί να χρησιμοποιήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο «χτίσιμο» της καλύτερης δυνατής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.