Υπερδύναμη στα 13λιτρα Η δεύτερη γενιά κινητήρων ΟΜ471 της Mercedes συνοδεύεται από τον ισχυρότερο εξακύλινδρο 13λιτρο που έχει παρουσιαστεί ποτέ – με ισχύ 530 hp και 2.600 Nm ροπή, το νέο Actros, όπως διαπιστώσαμε οδηγώντας το στη Σλοβενία, διατηρεί μέση ωριαία ταχύτητα που παραπέμπει σε οχήματα με κινητήρες μεγαλύτερης χωρητικότητας και περισσότερους κυλίνδρους.

Οι ανασχεδιασμένοι 13λιτροι κινητήρες ΟΜ 471 νέας γενιάς της Mercedes ξεκίνησαν να παράγονται στο εργοστάσιο του Μανχάιμ στις 5 Οκτωβρίου. Δύο ημέρες μετά, βρεθήκαμε στη Σλοβενία για την πρώτη οδηγική επαφή με τα πρώτα Actros με τους νέους κινητήρες, και κυρίως, το ολοκαίνουργιο Actros 1853 των 530 hp.

Όπως είχαμε δείξει και στο ρεπορτάζ από την (στατική) παρουσίαση στο Βερολίνο το περασμένο καλοκαίρι, μπορεί οι ονομαστικές τιμές ισχύος και ροπής να μη διαφέρουν σημαντικά, πλην όμως, οι νέοι OM 471 είναι αναβαθμισμένοι σε μεγάλο βαθμό με κύρια στόχευση την αύξηση της αποδοτικότητας και τις δυνατές ρεπρίζ. Από τις πέντε εκδόσεις ισχύος του νέου ΟΜ471, ο «530» είναι νέα εγγραφή στον κατάλογο της Mercedes, και ταυτόχρονα, ο ισχυρότερος 13λιτρος που έφτιαξε ποτέ η εταιρεία.