Τροχοί & TIR

Ο Συνεργατικός Σχηματισμός (cluster) για την Εφοδιαστική Αλυσίδα στην Ελλάδα

"Ο κλάδος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη και την οικονομική πορεία της χώρας μας. Εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του ΑΕΠ και ο Κλ
Σάββατο 20/10/2018 - 14:00
Κοινοποίηση στα Social Media

"Ο κλάδος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη και την οικονομική πορεία της χώρας μας. Εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του ΑΕΠ και ο Κλάδος της Ψυχρής Εφοδιαστικής Αλυσίδας αντιπροσωπεύει το 2,6% του ΑΕΠ.

Η δημιουργία λοιπόν ενός Συνεργατικού Σχηματισμού (Cluster) μπορεί να έχει καταλυτική σημασία≫, αναφέρουν σχετικά οι κ. κ. Διονύσης Γρηγορόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics και Παναγιώτης Γραμμέλης Δ/ ντής Ερευνών του Ι.Δ.Ε.Π. / Ε.ΚΕ.Τ.Α.

Το όραμα του Συνεργατικού Σχηματισμού

Ο στόχος του Συνεργατικού Σχηματισμού στην Εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας είναι να ενεργοποιήσει έναν κρίσιμο αριθμό εταιρειών, που βρίσκεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ τους για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης δέσμης υπηρεσιών και προϊόντων του κλάδου, που θα καθορίσει την ταυτότητα της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της αποτελεσματικότητας του Συνεργατικού σχηματισμού για την εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί η διαχείριση του (management), που θα οδηγήσει σε μια νέα δυναμική εκσυγχρονισμού του κλάδου με γνώμονα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την εξωστρέφεια και την εκμετάλλευση των παρουσιαζόμενων εθνικών και διεθνών ευκαιριών.

Δράσεις και οφέλη του Συνεργατικού Σχηματισμού

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, οι δράσεις του συνεργατικού σχηματισμού θα επικεντρωθούν σε έξι βασικούς άξονες:

n Ανάπτυξη συνεργειών, όπου είναι εφικτές, στην παραγωγή δράσεων-προϊόντων, με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, φάσματος και συγκέντρωσης, και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου,

n Εκπροσώπηση των συμφερόντων των logistics στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας διεθνείς πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς,

n Εφαρμοσμένη έρευνα και συμβουλευτικές υπηρεσίες καινοτομίας για τις επιχειρήσεις τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρομεσαίες του χώρου,

n Αξιοποίηση νέων και καινοτόμων υπηρεσιών, προϊόντων και τεχνολογικών εφαρμογών, με τη συμμετοχή και διεθνών παικτών του κλάδου,

n Ενημέρωση-ανταλλαγή πληροφόρησης και κοινή προώθηση δράσεων-προϊόντων,

n Κοινή δράση για την αντιμετώπιση θεσμικών-κανονιστικών ζητημάτων.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από το εν λόγω εγχείρημα συνοψίζονται στα παρακάτω:

1. Οικονομίες κλίμακας που θα προκαλέσουν μείωση του κόστους λειτουργίας

2. Πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ανεξαρτήτων προμηθευτών

3. Βέλτιστη διαχείριση και απορρόφηση μεγαλύτερου αριθμού Δ.Χ.

4. Αύξηση απασχόλησης του προσωπικού – αξιοποίηση διαθέσιμου, εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού

5. Διάχυση της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας – πρόσβαση σε εύκολη ροή της πληροφορίας

6. Βέλτιστη αξιοποίηση των ανεκμετάλευτων χώρων, πχ. κτίρια, αποθήκες, οχήματα, μηχανήματα

7. Αξιοποίηση επιχειρηματικών ιδεών και συνεργειών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες

Οι εταίροι του Συνεργατικού Σχηματισμού:

Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις στο Cluster μπορεί να είναι εταιρείες αντιπροσωπευτικές των βασικών αγορών – στόχων, οι οποίες συνεργάζονται στενά με το συνεργατικό σχηματισμό, για παράδειγμα, από την αγορά, τον τροφίμων, φαρμάκων – καλλυντικών, εμφιάλωσης ή τη βιομηχανία ηλεκτρονικών και την μεταλλοβιομηχανία.

Μεταφορικές εταιρείες: Συμμετέχουν επίσης οι μεταφορικές εταιρείες που ασχολούνται με τις μεταφορές προϊόντων και καλύπτουν όλο το φάσμα του μεταφορικού έργου, σε αστικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Και ακόμα: Εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην εφοδιαστική αλυσίδα (3PL & 4PL) με επικεφαλής εταιρείες contract logistics , υπηρεσίες αποστολής δεμάτων και πράκτορες. Εταιρείες “Logistics IT”: Απαραίτητες στο συνεργατικό σχηματισμό για την ανάπτυξη εξοπλισμού και λογισμικού για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και υποδομών των μεταφορών. Συμπληρώνονται από εταιρείες βιομηχανικών τομέων των οποίων τα προϊόντα είναι όλο και περισσότερο τεχνολογίες κλειδιά για την εφοδιαστική αλυσίδα, π.χ. Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, People ID , Proof Of Delivery, τεχνολογία RFID .

Εταιρείες Συμβούλων: Απαραίτητες για τη μεθοδολογική εισαγωγή και εφαρμογή των πορισμάτων και των καινοτομιών στις επιχειρηματικές διαδικασίες, συνήθως μεσαίες και μεγάλες εταιρείες συμβούλων με θεματικό αντικείμενο, μεταξύ άλλων, στον κλάδο της εφοδιαστικής.

Συμμετέχει επίσης το ΕΚΕΤΑ ως Επιστημονικός Σύμβουλος, συλλογικοί φορείς, όπως Σύνδεσμοι, Ενώσεις, Επιμελητήρια άλλες οργανώσεις σχετικές με τον κλάδο και συναρμόδια Υπουργεία.

Η ραγδαία ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στον ευρωπαϊκό χώρο την τελευταία 15ετία και η πλεονεκτική θέση της Ελλάδας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα cluster αποδίδουν περίπου σε μια 5ετία από την έναρξη υλοποίησής τους, ενισχύει τα επιχειρήματα για την άμεση εκδήλωση της πρωτοβουλίας δημιουργίας Συνεργατικού Σχηματισμού στην Ελλάδα.

Η πρόταση επομένως της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics διαθέτει επιχειρηματικό σχέδιο, ορόσημα υλοποίησης του οράματος και δυνατότητες επίτευξης των στόχων του κλάδου, τα οποία θα κατατείνουν στη δημιουργία των κατάλληλων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και λοιπών συνθηκών υποδομής για τη λειτουργία της χώρας μας ως Διεθνούς Εμπορευματικού Κόμβου (Logistics Hub).

Η DHL Freight λανσάρει στην Ευρώπη την προαιρετική υπηρεσία ≪Fixed Delivery Day≫ (FDD), η οποία αναβαθμίζει την υπηρεσία ομαδοποιημένων φορτίων, Freight EuroConnect, που αφορά σε παλετοποιημένες ή μη αποστολές για μερικά φορτία (όχι πλήρη). Σύμφωνα με αυτή, δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες να προγραμματίζουν την παράδοση μέχρι και πέντε εργάσιμες ημέρες πέραν του κανονικού χρόνου παράδοσης. Στη συνέχεια, η DHL Freight παραδίδει την αποστολή

Παράδοση σε προκαθορισμένη ημερομηνία

Η DHL Freight λανσάρει στην Ευρώπη την προαιρετική υπηρεσία ≪Fixed Delivery Day≫ (FDD), η οποία αναβαθμίζει την υπηρεσία ομαδοποιημένων φορτίων, Freight EuroConnect, που αφορά σε παλετοποιημένες ή μη αποστολές για μερικά φορτία (όχι πλήρη). Σύμφωνα με αυτή, δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες να προγραμματίζουν την παράδοση μέχρι και πέντε εργάσιμες ημέρες πέραν του κανονικού χρόνου παράδοσης. Στη συνέχεια, η DHL Freight παραδίδει την αποστολή (με βάρος μικρότερο από 2.500 κιλά) ακριβώς στην προκαθορισμένη με τον πελάτη ημερομηνία.

Αναλυτικότερα, οι παραγγελίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικώς και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα της πλήρους παρακολούθησης της προόδου της αποστολής, από την αρχική παραλαβή έως την τελική παράδοση. Αν επιλεγεί η υπηρεσία Fixed Delivery Day, μετά την παραλαβή της αποστολής από τον πελάτη, αυτή αποθηκεύεται μέχρι και για πέντε εργάσιμες ημέρες στο δίκτυο DHL Freight, ώστε να μπορεί να παραδοθεί εγκαίρως την καθορισμένη ημέρα παράδοσης. Στη Γερμανία και τη Σουηδία, τέλος, οι πελάτες με εγχώριες αποστολές μπορούν επιπλέον να προσδιορίσουν το χρόνο παράδοσης (πριν από τις 10.00 π.μ. ή πριν από τις 12.00 το μεσημέρι).

PreviousNext