Τροχοί & TIR

Στο δρόμο ο ηλεκτρικός τράκτορας της DAF

Ένα ηλεκτροκίνητο DAF CF Electric ενέταξε πρόσφατα στο στόλο της η μεταφορική εταιρεία Tinie Manders Transport, η οποία εδρεύει στην πόλη Geldrop της ολλανδικής επαρχίας Brabant. Το φορτηγό χρησιμοπ
Σάββατο 09/03/2019 - 14:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Ένα ηλεκτροκίνητο DAF CF Electric ενέταξε πρόσφατα στο στόλο της η μεταφορική εταιρεία Tinie Manders Transport, η οποία εδρεύει στην πόλη Geldrop της ολλανδικής επαρχίας Brabant.

Το φορτηγό χρησιμοποιείται εκ μέρους της DHL στην ευρύτερη περιοχή του Αϊντχόβεν και είναι το δεύτερο που δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες, μετά από αυτό που παραχωρήθηκε από την DAF Trucks στα τέλη του 2018 στην ολλανδική αλυσίδα supermarket Jumbo.

Οι εν λόγω δοκιμές του ηλεκτρικού τράκτορα που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των DAF Trucks και VDL είναι πολύ σημαντικές, καθώς θα καθορίσουν τις τελικές προδιαγραφές του μοντέλου που θα λανσαριστεί εμπορικά. Ο τράκτορας της Tinie Manders Transport συνδυάζεται με έναν πλήρως ηλεκτρικό ψυκτικό θάλαμο της THT New Cool, στον οποίο η ενέργεια ανακτάται κατά τη διαδικασία της πέδησης. Επιπλέον, η εταιρεία Allego ανέλαβε την υποδομή φόρτισης στο Geldrop, ενώ η ΤΟΝ είναι αυτή που θα συλλέξει και θα επεξεργαστεί τα δεδομένα των δοκιμών.

Υπενθυμίζεται πως το DAF CF Electric είναι ένας 4x2 τράκτορας μικτού βάρους συρμού 37 τόνων, με το απόβαρό του να ορίζεται στους 9,7 τόνους. Στηρίζεται στο συμβατικό DAF CF και διαθέτει την τεχνολογία E-Power Technology της VDL. Εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος αποδίδει ισχύ 210 kW (286 ίπποι) και ροπή 2.000 Nm. Τον κινητήρα τροφοδοτούν με ενέργεια μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 170 kWh, οι οποίες προσδίδουν στο όχημα αυτονομία που φτάνει ως και τα 100 χλμ., γεγονός που περιορίζει το πεδίο δράσης του φορτηγού στις αστικές μεταφορές. Η διαδικασία της ταχείας φόρτισης των μπαταριών διαρκεί 30 λεπτά, ενώ η πλήρης φόρτιση επιτυγχάνεται σε 1,5 ώρα.

Και ηλεκτρικό απορριμματοφόρο

Στο μεταξύ, η VDL Translift, η εταιρεία μέλος του VDL Groep που εδρεύει στο Dronten και ειδικεύεται στα απορριμματοφόρα οχήματα- εξελίσσει σε συνεργασία με τη DAF Trucks τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα περισυλλογής απορρήτων. Οι δοκιμές των εν λόγω οχημάτων θα ξεκινήσουν στα μέσα του τρέχοντος έτους και η παραγωγή τους προγραμματίζεται για το 2020.

Σημειώνεται πως τα ηλεκτρικά απορριμματοφόρα στηρίζονται στο τριαξονικό σασί του DAF CF και έχουν ωφέλιμο φορτίο 28 τόνων. Εξοπλίζονται με τον ίδιο ηλεκτροκινητήρα με το DAF CF Electric (286 ίππων, 2.000 Nm) και με τις ίδιες μπαταρίες των 170 kWh, έχοντας έτσι ίδια αυτονομία και χαρακτηριστικά φόρτισης.

PreviousNext