Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα του συνεδρίου με θέμα Solutions VI επικεντρωμένο στα logistics της Βορείου Ελλάδας.

Ο κυρίαρχος ρόλος των οδικών μεταφορών, το πρόβλημα των άφορτων επιστροφών, η σημασία της ταχύτητας στις διανομές προϊόντων ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς και οι σύνεδροι κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Για να έχει προστιθέμενη αξία το λιμάνι, θα πρέπει να μετατραπεί σε λιμάνι προορισμού και όχι διαμετακομιστικό κέντρο. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία σαφώς μπορεί να παίξει ρόλο τόσο για τα εμπορεύματα που ταξιδεύουν κυρίως από την Άπω Ανατολή προς την Ευρώπη, αλλά και για τα γεωργικά προϊόντα (δημιουργία Agrologistics hub).
  • Πράγματι, η Βόρεια Ελλάδα υστερεί σε υποδομές, όπως είναι οι ψυχώμενοι χώροι, το εξειδικευμένο στελεχιακό προσωπικό, κλπ. Όμως δεν αρκούν μόνο οι υποδομές. Ακόμα κι αν δημιουργηθούν, χρειάζεται εξωστρέφεια από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για να φέρουν «ΕΡΓΟ» στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Μαρτίου (371) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.