Τροχοί & TIR

Η έλλειψη οδηγών και η πρόταση του Ν. Χαρτσά

Παραμένει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, με τις μεταφορικές επιχειρήσεις να έχουν φτάσει στο σημείο να χάνουν δρομολόγια λόγω αυτής της έλλει
Πέμπτη 10/10/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Παραμένει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, με τις μεταφορικές επιχειρήσεις να έχουν φτάσει στο σημείο να χάνουν δρομολόγια λόγω αυτής της έλλειψης, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει επάρκεια οχημάτων. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι απλό, ούτε επιλύεται με μια «γενναία αύξηση μισθών», όπως υποστηρίζει η πλευρά των οδηγών.

Στο θέμα αυτό, της έλλειψης των οδηγών, αναφέρεται το άρθρο που λάβαμε από τον κ. Νίκο Χαρτσά, της γνωστής μεταφορικής εταιρείας, η οποία συμφωνεί στο θέμα των απολαβών «πρέπει να είναι αντάξιες των απαιτήσεων και των δεξιοτήτων» και παράλληλα δίνει διέξοδο στο θέμα της εκπαίδευσης και της εμπειρίας, καλώντας τους νέους να ανταποκριθούν.

Το άρθρο του κ. Ν. Χαρτσά που λάβαμε ακολουθεί:

«Τα φορτηγά που κυκλοφορούν στις μέρες μας ίσως είναι πιο άνετα και ασφαλή ακόμα και από τα προσωπικά μας Ι.Χ., αφού διαθέτουν τα πιο σύγχρονα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συστήματα ανάρτησης, ελέγχου κυκλοφορίας, πλοήγησης, κ.α.

Οι συνθήκες οδήγησης στους αυτοκινητόδρομους, οι έξυπνοι ταχογράφοι που φέρουν όλα τα φορτηγά, τα ωράρια που πρέπει να οδηγεί ένας οδηγός, τα διαλείμματα που πρέπει να τηρεί, όλα γύρω από το φορτηγό, καθημερινώς, βελτιώνονται με σκοπό την αναβάθμιση του επαγγέλματος του οδηγού, που όλα αυτά τα χρόνια υποτιμήθηκε και απαξιώθηκε από διάφορους.

Πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας, πιστοποιητικό ADR, πιστοποιητικό αμυντικής και οικονομικής οδήγησης, σεμινάρια για ασφαλή πρόσδεση και φόρτωση, είναι μερικά από τα εφόδια ου μπορεί ένας επαγγελματίας οδηγός να αποκτήσει αλλά και τόσα άλλα που κάποιος οδηγός πρέπει να διαθέτει για να μπορέσει να εργαστεί σε αξιοπρεπείς μεταφορικές εταιρείες.

Αναμφισβήτητα όλα τα παραπάνω, στοιχειοθετούν ένα επάγγελμα που όχι μόνο απαιτεί ικανότητες και δεξιότητες αλλά χρειάζεται και θέληση για να πετύχεις.

Ο επαγγελματίας οδηγός, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα έχει στάδια βελτίωσης και ανέλιξης, σύμφωνα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την αγάπη του για αυτό που κάνει.

Οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν τον επαγγελματία οδηγό με σεβασμό και δέος, γνωρίζοντας ότι, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικές συνθήκες, είναι εξίσου δύσκολο και επικίνδυνο να οδηγείς ένα φορτηγό όσο να κουμαντάρεις ένα πλοίο στη φουρτούνα ή ακόμα και ένα αεροπλάνο σε καταιγίδα!

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ότι οι απολαβές για ένα τέτοιο επάγγελμα δεν θα μπορούσαν να μην είναι αντάξιες των απαιτήσεων και των δεξιοτήτων, απολαβές, που στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεπερνούν έναν μέσο μισθό και αφήνουν ένα σημαντικό εισόδημα για τον επαγγελματία οδηγό και την οικογένειά του.

Πώς όμως κάποιος μπορεί να αποκτήσει ένα δίπλωμα Ε’ κατηγορίας αλλά και την απαιτούμενη προϋπηρεσία;

Υπάρχουν αξιόπιστες μεταφορικές εταιρείες που δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα, από 18 χρόνων και άνω, να αποκτήσουν εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες, και επιπλέον βοηθούν τα πρώτα βήματα μιας τέτοιας απόφασης με πακέτα χρηματοδότησης εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων, αδειών οδήγησης, κ.α., προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος και να κάνει μια καριέρα με εξασφαλισμένο μέλλον».

Το τηλέφωνο της εταιρείας HARTSAS S.A. είναι 210 4314112 και το email nikos@hartsas.gr

PreviousNext