Είναι λάθος, μεγάλο λάθος, να μιλάει κανείς για άνεση και πολυτέλεια στις καμπίνες των φορτηγών, χωρίς να έχει ταξιδέψει με το Western Star 5700.

Πρόκειται για το κλασικό αμερικάνικο αυτοκίνητο μεγάλων αποστάσεων με την καμπίνα Stratosphere που σας παρουσιάζουμε εδώ σε μια απλή περιγραφή, αφήνοντας εσάς στη θέση του οδηγού για ένα ταξίδι φαντασίας coast to coast, όπως το λένε οι Αμερικανοί συνάδελφοι, δηλαδή από τη μια στην άλλη ακτή των Η.Π.Α.

Αυτό λοιπόν που οδηγείτε, είναι ένας τράκτορας της Daimler με αμερικάνικη κοψιά, που έχει δεχτεί ορισμένες παρεμβάσεις για χάρη της αεροδυναμικής, οπότε οι παλιές μεγάλες τετράγωνες γραμμές μίκρυναν αρκετά και αυτό φαίνεται στη μάσκα που τώρα έχει μεγαλύτερο ύψος, τα φτερά φούσκωσαν και αυτά προς τα πάνω, αφήνοντας μεγαλύτερους χώρους για τα φώτα και τους απαραίτητους πλέον πλαϊνούς αεραγωγούς.

Αλλά και η μούρη συνολικά πήρε αρκετό ύψος, τόσο όσο για να βολευτεί κάτω από το καπό (και όχι κάτω από τη καμπίνα), ο 16λιτρος Detroit των 600 HP. Για το λόγο αυτό, θα δείτε ότι το παρμπρίζ δεν είναι το τεράστιο γνώριμο των αμερικάνικων τρακτόρων, αλλά αρκετά κοντύτερο, χωρίς όμως επιπτώσεις στην ορατότητα, αφού προσαρμόστηκε ανάλογα και η εργονομία του κόκπιτ.

Μεγάλος φυσικά ο προφυλακτήρας με το νίκελ να αστραποβολεί όπως συμβαίνει και με όλες τις χρωμιωμένες επιφάνειες τις οποίες συναντούμε περιμετρικά της μάσκας, στις πλάτες των καθρεφτών και στο γείσο, περιμετρικά των φώτων, και έρχονται να ταιριάξουν με τα αλουμίνια των ζαντών, των σκαλοπατιών κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Οκτωβρίου (378) του ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.