Τροχοί & TIR

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ expo 2019: Η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει (+VIDEO)

Αποφασισμένη να προωθήσει δυναμικά την ηλεκτροκίνηση φέρεται η κυβέρνηση, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία να εργάζονται εντατικά ώστε η χώρα μας να κερδίσει το έδαφος που μας χωρίζει από τη Δυτική Ευ
από Μανώλης Αγριμανάκης | Κυριακή 01/12/2019 - 01:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο διεθνές εκθεσιακό συνέδριο ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ expo.
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο διεθνές εκθεσιακό συνέδριο ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ expo.

Αποφασισμένη να προωθήσει δυναμικά την ηλεκτροκίνηση φέρεται η κυβέρνηση, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία να εργάζονται εντατικά ώστε η χώρα μας να κερδίσει το έδαφος που μας χωρίζει από τη Δυτική Ευρώπη και μάλιστα να βρεθεί στις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων που τίμησαν με την παρουσία τους τις εργασίες του 1ου Διεθνούς Εκθεσιακού Συνεδρίου ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ expo.

«Εργαζόμαστε για να υποδεχτούμε την ηλεκτροκίνηση, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει και κυρίως να αποκτήσουμε μηχανισμό ώστε να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις τεχνολογικές της μεταβολές. Το υπουργείο Μεταφορών επιδιώκει να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη νέα εποχή με τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις αστικές συγκοινωνίες. Στο νέο διαγωνισμό για την προμήθεια λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ένα σημαντικό ποσοστό των νέων οχημάτων θα είναι ηλεκτροκίνητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των συνέδρων, πρόσθεσε: «Απώτερος σκοπός να διαμορφώσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης και να αποκομίσουμε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Με το ίδιο σκεπτικό επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και μια πολιτική κινήτρων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα».

Στα κίνητρα αυτά, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και στην ανάγκη επίσπευσης των εργασιών: «Η ηλεκτροκίνηση είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και πρόθεση όλων είναι να κινηθούμε άμεσα, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος», ανέφερε η κα. Σδούκου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «η ηλεκτροκίνηση είναι ένα πολυπαραμετρικό ζήτημα που δυστυχώς καθυστερεί, καθώς εμπίπτει στις αρμοδιότητες πολλών υπουργείων».

«Επιπλέον όμως, η διυπουργική Επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό των εργασιών, λαμβάνει υπόψη της και τους συγκοινωνιακούς φορείς, καθώς και την αγορά», ανέφερε η κα. Σδούκου και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή φορολογικών κινήτρων προς την κατεύθυνση των υποδομών της ηλεκτροκίνησης, αλλά και της ανανέωσης του στόλου των παλαιών οχημάτων, κατέληξε δε λέγοντας πως ένα θέμα, αυτό της οργάνωσης της αγοράς των υποδομών φόρτισης έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Συζητώντας κατόπιν με τον Μανώλη Αγριμανάκη ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως η ηλεκτροκίνηση γίνει κτήμα του ευρύτερου κοινού, «μια ηλεκτροκίνηση για όλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και αυτός είναι ένας από τους λόγους που απαιτείται μεγάλης έκτασης μελέτη, ώστε να εξεταστούν και να συμπεριληφθούν κίνητρα τα οποία θα είναι ελκυστικά και στους πολίτες, είτε θα αφορούν στην αντικατάσταση του οχήματος με νέο ηλεκτροκίνητο, είτε θα αφορούν στο μειωμένο κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες της φόρτισης.

Διαβάστε περισσότερα για το διήμερο εκθεσιακό συνέδριο ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ expo 2019, στο Τεύχος Δεκεμβρίου 2019 (380) του ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.

 

Video URL
PreviousNext