Τροχοί & TIR

Bosch: Ανυψωτικό με σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης

Ένα σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης για περονοφόρα οχήματα, θα λανσάρει εμπορικά η Bosch το 2021, προκειμένου να ενημερώνει έγκαιρα τον χειριστή τους για πιθανά εμπόδια -κινητά ή σταθερά- στη διαδ
Κυριακή 19/04/2020 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Ένα σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης για περονοφόρα οχήματα, θα λανσάρει εμπορικά η Bosch το 2021, προκειμένου να ενημερώνει έγκαιρα τον χειριστή τους για πιθανά εμπόδια -κινητά ή σταθερά- στη διαδρομή του.

Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από τέσσερις κάμερες μικρής εμβέλειας και μία μονάδα ελέγχου, η οποία δημιουργεί μια εικόνα του περιβάλλοντος χώρου και την προβάλει στην οθόνη του ανυψωτικού. Σε περίπτωση που υπάρχει ενδεχόμενο σύγκρουσης, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό προβάλλοντας μια διακριτή έγχρωμη περιοχή στην οθόνη.

Σημειώνεται, πως βάσει των στοιχείων που συνέλεξε η Bosch από το γερμανικό ίδρυμα ασφάλισης ατυχημάτων στη βιομηχανία του εμπορίου και της εφοδιαστικής (BGHW), δημιούργησε τρία βασικά σενάρια στα οποία είναι πιο πιθανό να συμβούν συγκρούσεις με ανυψωτικό.

Το πρώτο αφορά στις περιπτώσεις που το ανυψωτικό κινείται σε διαδρόμους με ράφια, με τον οδηγό να προειδοποιείται για ανθρώπους που κινούνται, στέκονται ή γονατίζουν στον περιβάλλοντα χώρο του οχήματος. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις διασταυρώσεις σε μία αποθήκη, όπου ξανά ο χειριστής ενημερώνεται για ανθρώπους και άλλα οχήματα που ενδέχεται να κινδυνεύουν. Το τρίτο σενάριο ασχολείται με τη φορτοεκφόρτωση στους χώρους αποθήκευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστος με τον χειρισμό του φορτίου, καθώς δεν τον απασχολεί το ενδεχόμενο ατυχήματος με άλλους εργαζόμενους ή οχήματα. Επιπλέον, το σύστημα δημιουργεί μια 3D απεικόνιση του ανυψωτικού στην οθόνη, προκειμένου ο οδηγός να έχει ξεκάθαρη αντίληψη του τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο.

Αξίζει να αναφερθεί, κλείνοντας, πως συστήματα όπως αυτό της Bosch είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, αλλά και για τον περιορισμό των ζημιών που υφίσταται μια εταιρεία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού οργανισμού DGUV, το 2018 αναφέρθηκαν πάνω από 12.500 ατυχήματα στη Γερμανία που σχετίζονταν με τα ανυψωτικά. Στο ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων υπήρξε τραυματισμός του χειριστή του ανυψωτικού και στο 42% των περιστατικών το θύμα χτυπήθηκε, καταπλακώθηκε ή πατήθηκε από κάποιο περονοφόρο όχημα.

 

PreviousNext