Η Setra οδεύει προς τη συμπλήρωση επτά δεκαετιών συνεχούς δραστηριότητας, με τα χαρακτηριστικά που την έχουν αναδείξει ως το πετράδι του στέμματος στο γκρουπ της Daimler να παραμένουν τα ίδια σε κάθε γενιά από το 1951 έως και σήμερα. Από το πρώτο «πραγματικό» πούλμαν της ιστορίας, το εμβληματικό S 8 μέχρι τη σοφιστικέ πολυτέλεια των TopClass 500 της εποχής μας, η μοναδικότητα κάθε λεωφορείου από το Ουλμ συνεχίζει να κολακεύει οδηγό, ιδιοκτήτη κι επιβάτες.

Ένα ταξίδι που για τη Setra ξεκίνησε το 1951 με το λανσάρισμα του μοντέλου S 8, του πρώτου πούλμαν της ιστορίας με αυτοφερόμενο αμάξωμα, συνεχίζεται με το ίδιο πνεύμα καινοτομίας και επανακαθορισμού της έννοιας της οδικής μεταφοράς επιβατών. Η εταιρεία συμπληρώνει σχεδόν (2021) εφτά δεκαετίες ζωής, και στο πέρασμα του χρόνου είναι πολλά τα τεχνολογικά ορόσημα που ξεκίνησαν από την έδρα της, στο Ουλμ της Γερμανίας, για να υιοθετηθούν στη συνέχεια από την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Μπορεί τα Setra να πρωτοπορούσαν πάντα σε θέματα ποιότητας, άνεσης για οδηγό και επιβάτες, ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, σχεδιασμού και υψηλής αποδοτικότητας, αλλά για τους πελάτες ανά την υφήλιο, μία ήταν και παραμένει η ειδοποιός διαφορά –το μοναδικό επίπεδο εξατομίκευσης. Κανένα Setra δεν είναι ακριβώς ίδιο με κάποιο άλλο, και αυτή η αίσθηση μοναδικότητας έχει κάνει την premium μάρκα του ομίλου Daimler θρυλική ανάμεσα στους λεωφορειούχους.

Από αστικά και υπεραστικά λεωφορεία μέχρι υπερπολυτελή υπερυψωμένα πούλμαν, τα Setra επιφυλάσσουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε οδηγό και επιβάτες. Κάθε τμήμα του οχήματος, από τη θέση οδήγησης, τα καθίσματα που κατασκευάζει η ίδια η Setra, τα μοναδικού σχεδιασμού service-sets, τις εντυπωσιακές πανοραμικές οροφές και τις custom βαφές από τη γραμμή παραγωγής, οι σπέσιαλ «club» εκδόσεις με την… υπερπολυτελή «γαλαρία» στο πίσω τμήμα του σαλονιού, τα πάντα τονίζουν την αίσθηση πως μετακινείσαι μέσα στη θαλπωρή και την άνεση ενός κορυφαίου σε ποιότητα λεωφορείου.

Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση της πορείας της Setra, στο τεύχος Μαΐου (385) του ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.