Τροχοί & TIR

FIA ETRC 2020: Νέα ισορροπία δυνάμεων

Στις 6 Οκτωβρίου 2019, λίγο πριν τις 4 μ.μ., δημοσιεύθηκε το επίσημο τελικό αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα της περσινής σεζόν. Κανείς δεν είχε φανταστεί εκείνη τη στιγμή ότι θα χρειαστούν 327 ημέρε
από Richard Kienberger | Κυριακή 04/10/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Στις 6 Οκτωβρίου 2019, λίγο πριν τις 4 μ.μ., δημοσιεύθηκε το επίσημο τελικό αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα της περσινής σεζόν. Κανείς δεν είχε φανταστεί εκείνη τη στιγμή ότι θα χρειαστούν 327 ημέρες και σχεδόν 23 ώρες, πριν καθοριστεί το αποτέλεσμα ενός άλλου αγώνα φορτηγών.

Οι λόγοι είναι γνωστοί και για πολλούς οδηγούς και τις ομάδες τους, ήταν μια μεγάλη ανακούφιση που κατάφεραν τελικά -παρά τις αντιξοότητες- να αγωνιστούν ξανά. Προϋπόθεση ήταν να ακολουθηθούν ευλαβικά οι νέοι κανόνες, καθώς ο ETRA (European Truck Racing Association) ως διοργανωτής των αγώνων, τήρησε αυστηρά τους κανόνες που θέτει η FIA. Το σχετικό έγγραφο περιείχε 21 σελίδες και περιέγραφε τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα της Τσεχίας.

Η νέα COVID-19 πραγματικότητα

Αναλυτικότερα, ορίστηκε μια «ζώνη υψηλής πυκνότητας» για τις αγωνιστικές ομάδες και τους «αξιωματούχους» (επίτροποι αγώνων, οργανωτική ομάδα, φωτογράφοι, τηλεοπτικό πλήρωμα κ.λ.π.). Η είσοδος σε αυτή τη ζώνη ήταν δυνατή μόνο αν κάποιος έφερε το ειδικό βραχιολάκι, ενώ όποιος βρισκόταν εκεί δεν μπορούσε να εισέλθει στο κέντρο πολυμέσων ή στις περιοχές θεατών. Σε κάθε αγωνιστική ομάδα επιτρεπόταν η παρουσία το πολύ οκτώ ατόμων.

Σημειώνεται πως όσοι είχαν πρόσβαση σε αυτή την ειδική ζώνη, έπρεπε να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ COVID-19, το οποίο δεν θα ήταν παλαιότερο των 96 ωρών. Επιπλέον, τα μέλη της κάθε ομάδας δεν επιτρεπόταν μετά τον αγώνα να επισκεφθούν τους συναδέλφους τους από τις άλλες ομάδες, προκειμένου να συζητήσουν ή να πιουν μια μπίρα, ό,τι δηλαδή συνήθιζαν έως τώρα. Περιττό είναι ίσως να αναφερθεί, πως στα σημεία του προγράμματος που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια από τον ETRA, όπως το λεγόμενο «Fan Village» ή τα αυτόγραφα το Σάββατο και την Κυριακή, ίσχυσαν αυστηροί κανόνες και περιορισμοί για την προστασία των εμπλεκόμενων.

Πριν μιλήσουμε για την αγωνιστική δράση του σαββατοκύριακου, πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη μνεία στον άτυχο της Τσεχίας, τον André Kursim, ο οποίος είχε ένα εργατικό ατύχημα λίγο πριν φύγει για το Most, γεγονός που ανάγκασε τον ίδιο και την ομάδα Don't Touch Racing του Sven Walter, να παρακολουθήσουν την αρχή της σεζόν από το Βερολίνο.

Δύο πρώην πρωταθλητές στο προσκήνιο

Παραδόξως, ένα από τα πράγματα που ήταν διαφορετικά, ήταν η σειρά με την οποία εμφανίστηκαν οι οδηγοί στη λίστα των αποτελεσμάτων. Ήταν λίγο παράξενο να βλέπεις με τι ένταση ο πρώην Ούγγρος πρωταθλητής, Norbert Kiss, μπήκε στην πίστα. Ο Kiss, ο οποίος πέρυσι βρισκόταν πίσω από το τιμόνι ενός Mercedes-Benz, κυριάρχησε με το ολοκαίνουργιο MAN του την Παρασκευή και το Σάββατο, κάνοντας σχεδόν ό,τι ήθελε.

Ο Jochen Hahn συνηθίζει να κρύβει τα αρνητικά συναισθήματά του, αλλά ήταν παραπάνω από εμφανές ότι δεν περίμενε τέτοια απόδοση από τον ανταγωνιστή του. Στη δεύτερη ελεύθερη προπόνηση, ο Kiss έσπασε τον χρόνο ρεκόρ του Γερμανού πρωταθλητή και επιπλέον είχε κορυφαίες επιδόσεις στα δύο Superpoles του Σαββάτου και της Κυριακής.

Κατόπιν όλων αυτών, μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε το γεγονός πως ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος της νέας χρονιάς πήγε στον Kiss. Ο Hahn με το νέο IVECO S-WAY R, έγινε «σάντουιτς» μεταξύ δύο οδηγών MAN, καθώς και η τρίτη θέση πήγε στον Sascha Lenz, ο οποίος είχε επίσης μια ισχυρή εμφάνιση καθόλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. «Μου άρεσε πολύ ο αγώνας σήμερα και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μετά από έναν τόσο σκληρό χειμώνα. Έχουμε τη νέα ομάδα Révész Truck Racing και επιστρέφουμε ανταγωνιστικοί, με την πρώτη νίκη σε έναν αγώνα που δεν είναι ο αγαπημένος μου. Μπήκα στο ρυθμό και προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό για να μην κάνω λάθη, διατηρώντας τις θερμοκρασίες υπό έλεγχο. Ο Jochen και ο Sascha πολεμούσαν λίγο πίσω μου, κάτι που με βοήθησε καθώς νομίζω ότι αυτό τους επιβράδυνε», δήλωσε ο Norbert Kiss.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Norbert Kiss βρισκόταν στην 3η θέση και έδειχνε απειλητικός, αλλά έλαβε ποινή 10 δλ. Λόγω υπερβολικής ταχύτητας, γεγονός που επέτρεψε στον Jochen Hahn να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στην κορυφή της κούρσας και προς τέρψιν των μόλις περίπου 4.000 Τσέχων οπαδών, ο τοπικός ήρωας Adam Lacko πήρε με το Freightliner την καρό σημαία, δίνοντας μια σκληρή μάχη με τον Sascha Lenz, το ΜΑΝ του οποίου τερμάτισε δεύτερο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα, είναι το καλύτερο πράγμα να κερδίζεις στο σπίτι σου μπροστά στους οπαδούς σου. Είναι υπέροχο για εμάς να είμαστε εδώ, μετά από μια τόσο μακρά προετοιμασία για τη σεζόν. Σίγουρα ένιωσα την πίεση από τον Sascha και τον Norbi πίσω μου, αλλά πρέπει να επικεντρωθείς στην οδήγησή σου και να μην κάνεις λάθη», δήλωσε περιχαρής ο Adam Lacko.

Η βροχή και το πρόωρο φινάλε

Την Κυριακή ο καιρός μας τα χάλασε και πάλι, όπως εξάλλου συνηθίζεται στο Most. Τα προκριματικά και η Superpole πραγματοποιήθηκαν υπό κανονικές συνθήκες, αλλά ο τρίτος αγώνας του πρωταθλήματος σταμάτησε στον τέταρτο γύρο. Η επανεκκίνηση δόθηκε μετά από μεγάλη διακοπή, αλλά η ώρα είχε περάσει και ο τέταρτος αγώνας έπρεπε δυστυχώς να ακυρωθεί. Ο Sascha Lenz έδωσε μια ακόμη εξαιρετική «παράσταση» και πήρε τελικά την πρωτιά.

Ο Norbert Kiss ήταν γρήγορος στους τελευταίους γύρους αλλά γλιστρούσε στην υγρή άσφαλτο, οπότε ήταν μάλλον ευχαριστημένος με την τρίτη θέση, ειδικά αφού τερμάτισε μπροστά από τον Jochen Hahn. Δεύτερος κατετάγη ο Adam Lacko, ικανοποιώντας για μία ακόμα φορά τους θαυμαστές του που βρέθηκαν στην πίστα για να τον χειροκροτήσουν.

«Είμαι πολύ χαρούμενος με τη νίκη σήμερα. Ηγούμαι στη γενική κατάταξη για πρώτη φορά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο Norbi είναι σίγουρα δυνατός, κέρδισε τόσο τα προκριματικά όσο και έναν αγώνα. Ήταν ένα σαββατοκύριακο γεμάτο έντονα συναισθήματα για εμάς και μάθαμε πολλά. Το φορτηγό είναι υπέροχο στην οδήγηση και ανυπομονώ ήδη για τον επόμενο αγώνα», δήλωσε ο Sascha Lenz. Στην «junior class» - επίσημα φέτος είναι και πάλι το Promoter's Cup (Goodyear Cup)- υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα.

Ωστόσο, η εμπειρία θριάμβευσε για μία ακόμα φορά και ο Jamie Anderson (ΜΑΝ) βρίσκεται μετά το Most στην κορυφή της κατάταξης, ακολουθούμενος από τους Steffen Faas, Lukas Hahn και Teo Calvet.

Τι μέλλει γενέσθαι

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αγώνων Φορτηγών; Όπως και στην «πραγματική ζωή», τίποτα δεν είναι σίγουρο στις αγωνιστικές σειρές λόγω της δυναμικής ανάπτυξης της πανδημίας.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η συνέχεια επρόκειτο να δοθεί στις 17-18 Οκτωβρίου, στην πίστα Hungaroring της Ουγγαρίας. Νωρίτερα στο καλεντάρι υπήρχε ο αγώνας στο Zolder του Βελγίου, αλλά μετατέθηκε για το 2021. Το ίδιο ανακοινώθηκε και για τον αγώνα στην πίστα Jarama της Ισπανίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ένα πρόβλημα για πολλές αγωνιστικές ομάδες είναι οι ειδικοί κανονισμοί ανά χώρα. Για παράδειγμα, όλοι οι Βρετανοί συμμετέχοντες ή αξιωματούχοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά το Most αν επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Για τη Formula 1, αυτοί οι κανονισμοί ενδέχεται να μην είναι πρόβλημα, αλλά οι αγώνες φορτηγών παραμένουν κυρίως ένα άθλημα με ερασιτέχνες. Ορισμένοι οδηγοί και πολλά μέλη της ομάδας είναι μόνο εκεί τα σαββατοκύριακα ή στον ελεύθερο χρόνο τους. Μετά πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους, οπότε ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων είναι αδιανόητο. Από την άλλη, τώρα που ο εναρκτήριος αγώνας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία παρά τις δύσκολες συνθήκες, αναμένεται να υπάρξουν αρκετές ακόμη συναντήσεις, που θα κρίνουν τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

PreviousNext