Τροχοί & TIR

Μειωμένη κατανάλωση «με τη βούλα» για τα νέα ΜΑΝ (+VIDEO)

Τα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου της νέας γενιάς φορτηγών της ΜΑΝ, επιβεβαίωσε στην πράξη ο ανεξάρτητος οργανισμός δοκιμών TÜV Süd. Συγκεκριμένα, το νέο MAN TGX 18.470 με κινητήρ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Σάββατο 10/10/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Στο επόμενο τεύχος Νοεμβρίου, θα παρουσιάσουμε την πρώτη μας δοκιμή επί ελληνικού εδάδους του νέου TGX με κάθε λεπτομέρεια για τα στοιχεία αποδοτικότητας και οδικής συμπεριφοράς.
Στο επόμενο τεύχος Νοεμβρίου, θα παρουσιάσουμε την πρώτη μας δοκιμή επί ελληνικού εδάδους του νέου TGX με κάθε λεπτομέρεια για τα στοιχεία αποδοτικότητας και οδικής συμπεριφοράς.

Τα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου της νέας γενιάς φορτηγών της ΜΑΝ, επιβεβαίωσε στην πράξη ο ανεξάρτητος οργανισμός δοκιμών TÜV Süd.

Συγκεκριμένα, το νέο MAN TGX 18.470 με κινητήρα προδιαγραφών Euro 6d, διένυσε πρόσφατα μια απόσταση 684 χιλιομέτρων, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο 8,2% λιγότερο πετρέλαιο σε σχέση με το προκάτοχο MAN TGX 18.460 με τον κινητήρα Euro 6c. Το παραπάνω αποτέλεσμα επιβεβαιώνει και με το παραπάνω τις εκτιμήσεις της μάρκας, που έκανε λόγο για μείωση της τάξης του 8%.

Σημειώνεται, πως προκειμένου να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα, τα δύο φορτηγά αντάλλαξαν τρέιλερ και οδηγούς κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι κοινά με το 90% των συνθηκών που συναντούν στην πράξη οι οδηγοί των διεθνών μεταφορών. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της MAN Truck & Bus, σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κατανάλωσης, εκτός από τον σύγχρονο D26 πετρελαιοκινητήρα, παίζει και ο νέος κινητήριος άξονας με την πολύ μακριά τελική σχέση μετάδοσης (i=2,31), όπως βέβαια και το αυτόματο κιβώτιο MAN TipMatic.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το καινούργιο προγνωστικό ΜΑΝ EfficientCruise, που δουλεύει σε συνδυασμό με τον αυτόματο πιλότο και το σύστημα διατήρησης εγγύτητας (ACC). Επιπλέον, η νέα λειτουργία «dynamic sailing» δίνει τη δυνατότητα στο όχημα να κινείται με «νεκρά», ρολάροντας ελεύθερα έως και για τρία χιλιόμετρα απόσταση, γεγονός που επιφέρει περαιτέρω περιορισμό της κατανάλωσης.

Η προσεγμένη αεροδυναμική των νέων ΜΑΝ παίζει και αυτή με τη σειρά της τον ρόλο της. Η μειωμένη αντίσταση στον αέρα και η συνεπακόλουθη μείωση της κατανάλωσης, επιτυγχάνεται με στοιχεία όπως οι λεπτότεροι καθρέπτες, οι εμπρόσθιοι και πλευρικοί εκτροπείς αέρα, οι λεγόμενες «αεροκουρτίνες» στις γωνίες των προφυλακτήρων και τα νέα σπόιλερ οροφής.

Αξίζει να αναφερθεί, πως ο TÜV επιβεβαίωσε τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης των νέων MAN, κάτι που όμως ισχύει με την προϋπόθεση πως ο οδηγός γνωρίζει πώς λειτουργούν οι τεχνολογίες του φορτηγού. Σε αυτή την κατεύθυνση, η μάρκα προσφέρει χρήσιμες ψηφιακές υπηρεσίες, εντάσσοντας στον στάνταρ εξοπλισμό το MAN Essentials, το οποίο παρέχει τις βασικές πληροφορίες για το όχημα και επιτρέπει τη βασική αξιολόγηση των δεδομένων οδήγησης. Με βάση αυτό, το προαιρετικό MAN Perform προσφέρει μια ουσιαστική ανάλυση αποτελεσματικότητας, η οποία με τη σειρά της θέτει τα θεμέλια για το MAN Connected CoDriver, μια προσωπική απομακρυσμένη καθοδήγηση για τον οδηγό.

Video URL
Ο νέος D26 έχει δεχθεί σημαντικές αναβαθμίσεις για αύξηση της αποδοτικότητας
PreviousNext