«Πολίτης του κόσμου», έτσι συστήνεται και έτσι νιώθει ο Τάσος Παντικίδης από την Αθήνα, ένας από τους πρωτεργάτες της διεθνούς μεταφοράς, που από τη δεκαετία του '60 μέχρι το 1990 «οργώνει» την Ευρώπη, τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και από το 1990 μέχρι το 2010 την πρώην Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα Ρωσία.

Όπως πολύ σωστά λένε όσοι τον γνωρίζουν, ο Τάσος θα μπορούσε να γράψει βιβλίο με τις αναμνήσεις του από τα μακρινά ταξίδια και τα βιώματά του πίσω από το επαγγελματικό τιμόνι. Σε ηλικία 77 ετών κρατάει στα χέρια του μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, ένα άλμπουμ γεμάτο φωτογραφίες από τα δρομολόγιά του σε δύσκολες και άγονες γραμμές, ενώ στο μυαλό και την ψυχή του είναι χαραγμένες εμπειρίες που λίγοι επαγγελματίες οδηγοί έχουν ζήσει.

Ο συντάκτης μας Παύλος Μαυρομύτης συνάντησε τον Τάσο Παντικίδη, ζητώντας του να κάνει μία αναδρομή σε πρόσωπα και περιστατικά του παρελθόντος, κάτι που ο ίδιος δέχτηκε με μεγάλη χαρά και προθυμία. Τι να πρωτοθυμηθεί ο άνθρωπος αυτός, τα πρώτα του βήματα στην εθνική μεταφορά, τα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη, τους παγωμένους δρόμους στη Σιβηρία, ή τα δρομολόγια στο Κατάρ και το Ντουμπάι με 55 βαθμούς;

Από εκεί έχει να εξιστορήσει πολλά περιστατικά, όπως αυτό με τους ενόπλους που τον απείλησαν με πολεμικά όπλα, την καμήλα που μπήκε μέσα στην καμπίνα, το μπάνιο στην όαση της ερήμου αλλά και τα φθηνά πετρέλαια που έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες διεθνομεταφορείς να κερδίσουν αρκετά χρήματα.

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει με το BUSSING Commodore και καταλήγει στα σύγχρονα DAF XF σε μια αναδρομή που μας ταξιδεύει στις χρυσές εποχές της διεθνούς μεταφοράς. «Τότε που το αυτοκίνητο, ο οδηγός και ο ιδιοκτήτης κονομούσαν πολύ καλά χρήματα», όπως αναφέρει ο ίδιος. Ξεσκονίζουμε το άλμπουμ των αναμνήσεων και το ταξίδι στο παρελθόν ξεκινάει...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο τεύχος Νοεμβρίου (391) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.