Το αυτόνομο 12μετρο της Irizar

Τρί, 20/04/2021 - 08:00
Το AutoMOST είναι η εφαρμογή κοινών συστημάτων ελέγχου (Διπλής Λειτουργίας) για μελλοντικά αυτοματοποιημένα οχήματα, που επιτρέπουν τις λειτουργικές υπηρεσίες πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ευελιξία, σε ένα πλαίσιο ευφυούς και συνδεδεμένης υποδομής.

Στους δρόμους της Μάλαγας βρέθηκε το πρώτο αυτόνομο, πλήρως ηλεκτρικό λεωφορείο της Irizar.

Το 12μετρο Irizar ie δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες στην ισπανική πόλη, στο πλαίσιο του εγχειρήματος AutoMOST, που χρηματοδοτείται από το CDTI μέσω του προγράμματος CIEN. Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών, Avanza, συμμετείχε ως χειριστής μαζί με 11 συνεργάτες, που περιέλαμβαναν τον Όμιλο Irizar, μέσω της Irizar e-mobility και της Datik. Συμμετείχαν επίσης το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, η Ινδία, το CEITIK4 και το Πανεπιστήμιο του Βίγκο. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και ολοκληρώθηκε φέτος, πληρώντας την προβλεπόμενη προθεσμία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Irizar ie μετέφερε επιβάτες και ήταν σε θέση να αλληλεπιδρά με οχήματα, πεζούς και υποδομές υπό πραγματικές συνθήκες. Το λεωφορείο χρησιμοποίησε ένα σύστημα εντοπισμού θέσης και καθοδήγησης και συνδεόταν με ένα κέντρο ελέγχου, από το οποίο οι χειριστές παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο το όχημα και μπορούσαν να αποστέλλουν συγκεκριμένες οδηγίες, έχοντας φυσικά πλήρη πρόσβαση στο αυτόνομο Irizar.