Πραγματικό θησαυρό παλαιών οχημάτων εντοπίσαμε πρόσφατα σε μια εξόρμησή μας στη Φθιώτιδα. Όπως είχαμε γράψει και σε παλιότερο τεύχος, όσο ψάχνεις, βρίσκεις, και έτσι αυτή τη φορά χτυπήσαμε φλέβα, όχι χρυσού, αλλά φορτηγών με ανεκτίμητη ιστορική αξία.

Η πρώτη επαφή μαζί τους έγινε βράδυ, όταν είδαμε κάποια κομμάτια από αυτά να βρίσκονται παρκαρισμένα στον προαύλιο χώρο μιας επιχείρησης στο χωριό Ομβριακή. Μετά από λίγα λεπτά γνωρίσαμε τον ιδιοκτήτη τους, τον Στέλιο Μακαρέ, ο οποίος δέχθηκε να φωτογραφίσουμε τα φορτηγά με την προϋπόθεση όμως να είναι πλυμένα. Ανανεώσαμε το ραντεβού για λίγες μέρες αργότερα και πράγματι ήταν συνεπής σε αυτό που μας είχε πει. Στις εννιά το πρωί ήταν πλυμένα και στοιχισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σαν μοντέλα έτοιμα για παρουσίαση.

Τα φορτηγά της επιχείρησης Μακαρές μπορούν εύκολα να διεκδικήσουν θέση στο μουσείο της Mercedes-Benz και της Volvo Trucks, ως συλλεκτικά και σπάνια μοντέλα. Οι ιδιοκτήτες τους όμως, προς το παρόν, έχουν αντίθετη γνώμη. Τα φορτηγά «είναι εργαλεία δουλειάς και πρέπει να φέρνουν μεροκάματο», οπότε ούτε συζήτηση να παροπλιστούν και να μείνουν στην άκρη. Οι ιδιοκτήτες τους δεν υπάρχει περίπτωση να τα αντικαταστήσουν με πιο σύγχρονα για δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι ότι εργάζονται μια συγκεκριμένη περίοδο, στα αλώνια, οπότε δεν καταπονούνται ιδιαίτερα. Ο δεύτερος είναι ότι έχουν δείξει αξιοπιστία και αντοχή όλα αυτά τα χρόνια χωρίς προβλήματα και αβαρίες. Οπότε άμεσα τίθεται το ερώτημα, αν κάνω μια αντικατάσταση με πιο σύγχρονα φορτηγά και δεν είναι το ίδιο αξιόπιστα, τι κάνω μετά;»

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Απριλίου (396) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.