Τροχοί & TIR

Ο Όμιλος VW επενδύει σε μπαταρίες και φορτιστές (+VIDEO)

«Power Day» ονομάστηκε η ημερίδα του Volkswagen Group, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα σχέδια του γερμανικού ομίλου έως το 2030, σε ό,τι αφορά στις μπαταρίες και στους φορτιστές ηλεκτρικών
Τετάρτη 21/04/2021 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
H VW αναπτύσσει την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες.
H VW αναπτύσσει την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες.

«Power Day» ονομάστηκε η ημερίδα του Volkswagen Group, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα σχέδια του γερμανικού ομίλου έως το 2030, σε ό,τι αφορά στις μπαταρίες και στους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, που έχουν ως στόχο να καταστήσουν την ηλεκτροκίνηση μια προσιτή και φιλική λύση για τους καταναλωτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η VW αναπτύσσει την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες. «Μαζί με συνεργάτες, θέλουμε να έχουμε έξι εργοστάσια μπαταριών στην Ευρώπη έως το 2030, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια του εφοδιασμού», εξηγεί ο CEO της Volkswagen Group Components, Thomas Schmall, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το όλο εγχείρημα. Σημειώνεται, πως τα νέα εργοστάσια (gigafactories) αναμένεται να παράγουν ετησίως κυψέλες μπαταριών συνολικής χωρητικότητας 240 GWh, με τα δύο πρώτα να σχεδιάζεται να λειτουργήσουν από το 2023 στη σουηδική πόλη Skelleftea (σε συνεργασία με τη Northvolt) και στο Salzgitter της Γερμανίας, παράγοντας σταδιακά ετησίως μπαταρίες χωρητικότητας έως και 40 GWh.

Επιπλέον, ο γερμανικός όμιλος επιθυμεί να μειώσει το κόστος των μπαταριών, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση και την αυτονομία τους. Συγκεκριμένα, το κόστος θα περιοριστεί τόσο μέσω της εσωτερικής παραγωγής (οικονομίες κλίμακας) όσο και χάρη στη νέα μπαταρία ενιαίας κυψέλης, η οποία έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει από το 2023 και αναμένεται έως το 2030 να έχει εγκατασταθεί στο 80% των ηλεκτρικών οχημάτων του ομίλου. Περαιτέρω εξοικονόμηση θα επιτευχθεί αναπτύσσοντας καινοτόμες μεθόδους παραγωγής καθώς και εκτεταμένη ανακύκλωση. Κατόπιν όλων των παραπάνω, η Volkswagen στοχεύει στη σταδιακή μείωση του κόστους των μπαταριών κατά 30-50%.

Παράλληλα με την «έκρηξη» στην παραγωγή μπαταριών, η Volkswagen σχεδιάζει και την επέκταση του δικτύου σταθμών ταχείας φόρτισης. Συγκεκριμένα, από κοινού με συνεργάτιδες εταιρείες, επιθυμεί έως το 2025 να λειτουργούν στην Ευρώπη περίπου 18.000 ταχυφορτιστές, ένα νούμερο πενταπλάσιο από το σημερινό, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των εκτιμώμενων συνολικών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου. Γι’ αυτό το λόγο, η εταιρεία -εκτός της ήδη υφιστάμενης κοινοπραξίας IONITY- σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια σειρά στρατηγικών συνεργασιών. Για παράδειγμα, από κοινού με την ΒΡ, προγραμματίζεται η κατασκευή 8.000 σταθμών φόρτισης ισχύος 150 kW, σε πρατήρια της BP και της ARAL που βρίσκονται κυρίως στη Γερμανία και στο Ην. Βασίλειο. Επιπλέον, από κοινού με την Iberdrola, η Volkswagen θα καλύψει τους κύριους οδικούς άξονες της Ισπανίας. Στην Ιταλία θα συνεργαστεί με την Enel, για τη δημιουργία του δικτύου ταχείας φόρτισης τόσο στους αυτοκινητόδρομους όσο και στις αστικές περιοχές.

Δείτε παρακάτω τα highlights της εκδήλωσης Power Day: 

Video URL
Tα νέα εργοστάσια (gigafactories) αναμένεται να παράγουν ετησίως κυψέλες μπαταριών συνολικής χωρητικότητας 240 GWh
PreviousNext