Τροχοί & TIR

RoadStars: η ιστορία του μήνα - Άρης Καρατέρπος

Η ιστορία αυτού του μήνα έρχεται από τη Λαμία και τον Άρη Καρατέρπο, ιδιοκτήτη ενός συρόμενου Mercedes-Benz Actros 2541 με το οποίο εκτελεί εθνικές μεταφορές. Αντιπροσωπεύει τη δεύτερη γενιά αυτοκι
Σάββατο 04/12/2021 - 15:51
Κοινοποίηση στα Social Media
Roadstars Αρης Καρατέρπος

Η ιστορία αυτού του μήνα έρχεται από τη Λαμία και τον Άρη Καρατέρπο, ιδιοκτήτη ενός συρόμενου Mercedes-Benz Actros 2541 με το οποίο εκτελεί εθνικές μεταφορές.  Αντιπροσωπεύει τη δεύτερη γενιά αυτοκινητιστών στην οικογένειά του και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε με το μοντέλο 2632 της Mercedes-Benz. Καθημερινά κινείται στη γραμμή Λαμία - Θεσσαλονίκη, στο ορεινό δίκτυο της Φθιώτιδας από όπου έχει αποκομίσει πολλές εμπειρίες, εξαιτίας των δυσκολιών του συγκεκριμένου οδικού δικτύου. Πρόσφατα μάλιστα, ένα φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης τον έσωσε από μετωπική σύγκρουση με ζώα που διέσχιζαν το οδόστρωμα.

«Το Actros είναι το κορυφαίο φορτηγό», μας λέει ο ίδιος, μιλώντας για αυτό με τα καλύτερα λόγια. «Ξεκίνησα στον χώρο του φορτηγού στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σαν βοηθός κοντά στον πατέρα μου για να μάθω τη δουλειά. Είχα κατασταλάξει από μικρή ηλικία, από το δημοτικό θα έλεγα, όσον αφορά το επάγγελμα που θα ακολουθούσα. Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω κάτι άλλο.

Ακόμη και σήμερα που έχουν περάσει πολλά χρόνια από την αρχική επιλογή μου, είμαι ικανοποιημένος από το επαγγελματικό τιμόνι. Άλλωστε όλα τα ερεθίσματά μου ήταν γύρω από το φορτηγό, καθώς πάντοτε έμοιαζε να αποτελεί ένα μέλος της οικογένειάς μου και όχι ένα απλό εργαλείο δουλειάς.

Τα πρώτα βήματά μου τα έκανα με το Mercedes-Benz 2632 το οποίο ήταν από τα πιο αξιόπιστα οχήματα που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Δεν παρουσίασε ποτέ προβλήματα και αυτός ήταν ο λόγος που εκτίμησα τόσο πολύ τα φορτηγά της γερμανικής μάρκας. Πριν από δυόμισι χρόνια αγόρασα το Actros που δουλεύω ο ίδιος και την ποιότητα που συνάντησα σε αυτό το αμάξι, δεν την έχω βρει πουθενά αλλού.

Είναι ποιοτικό σε όλους τους τομείς, από τις αναρτήσεις μέχρι και το τελευταίο εξάρτημα στον κινητήρα του. Επίσης έχει ξεκούραστη καμπίνα και πραγματικά χαίρομαι την παραμονή σε αυτήν. Ο τομέας όμως που παίρνει άριστα είναι αυτός της οικονομίας, με χαμηλή κατανάλωση ανεξάρτητα της διαδρομής και του φορτίου που μεταφέρω.

Στο παρελθόν δεν μας ενδιέφερε η κατανάλωση, αλλά πλέον είναι κάτι υπολογίσιμο και σε αυτόν τον τομέα βλέπω άμεσο κέρδος. Επίσης το Actros είναι κορυφαίο στον τομέα της ασφάλειας με πολύ αποδοτικά συστήματα ασφαλείας. Είναι διαφορετικό πράγμα να βλέπεις σε κάθε δρομολόγιο τα προειδοποιητικά σήματα των κινδύνων που ακολουθούν τον δρόμο σου, από το να δεις ξαφνικά μπροστά σου τον ίδιο τον κίνδυνο, χωρίς καμιά προειδοποίηση…

Το περιστατικό που θα μου μείνει αξέχαστο συνέβη πρόσφατα: Κατέβαινα το Δομοκό και σε μια δεξιά στροφή πετάχτηκαν στο δρόμο δύο αγριογούρουνα αναγκάζοντάς με σε απότομο φρενάρισμα. Παρόλο που η άσφαλτος είχε νερό από ψιλόβροχο, χρειάστηκα μόλις λίγα μέτρα για να ακινητοποιήσω το συρμό και, το βασικότερο, δεν ξέφυγε καθόλου από την πορεία του.

Κίνδυνοι σαν αυτόν που προϋποθέτουν άμεσο, ενστικτώδες φρενάρισμα κάνουν τον οδηγό να συνειδητοποιήσει την αξία των συστημάτων ασφάλειας κατά την πέδηση, όπως είναι αυτά με τα οποία εξοπλίζονται τα Actros με κυριότερα το Active Brake Assist (ABA), το Trailer Stability Control που φρενάρει με την ίδια δύναμη πέδησης τόσο τους τροχούς του αυτοκινήτου όσο και του συρόμενου, καθώς και άλλα συστήματα ασφαλείας που συναντούμε στα σύγχρονα Actros, όπως το τελευταίας γενιάς ABA 5, το Sideguard που δίνει θέαση στις «τυφλές» γωνίες κ.α.

Τέλος, και το βοηθητικό σύστημα πέδησης (Retarder) είναι πανίσχυρο, χρησιμοποιώντας έτσι στο ελάχιστο το φρένο στις περισσότερες διαδρομές που κάνω».

Διαβάστε περισσότερα για τον Άρη Καρατέρπο

καθώς και άλλες ιστορίες στο

roadstars.mercedes-benz-trucks.com

 

Στείλτε κι εσείς τη δική σας εμπειρία στο info@troxoikaitir.gr και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό TΡOXOI & TIR και στο RoadStars της Mercedes-Benz, την παγκόσμια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενώνει όλους τους οδηγούς φορτηγών σε μία κοινότητα. 

PreviousNext