Η νέα γενιά ΜΑΝ TG έφτασε και στον εργοταξιακό κλάδο, μεταφέροντας το επιβλητικό περιβάλλον εργασίας των νέων οχημάτων μεγάλων αποστάσεων σε εκτός δρόμου συνθήκες, με πολύ εξελιγμένη γραμμή μετάδοσης κίνησης και το πιο εστιασμένο –στην επιλογή Offroad– αυτοματοποιημένο κιβώτιο ταχυτήτων που έχουμε χρησιμοποιήσει.

Στη χώρα μας, για πολλούς επαγγελματίες ΜΑΝ ίσον εργοταξιακά/χωματουργικά φορτηγά, ακόμη όμως και με παρόμοια φήμη, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τα εξελίσσει συνεχώς, καθώς ο ανταγωνισμός στην κατηγορία είναι λυσσαλέος. Ποτέ πριν δεν υπήρχαν στην αγορά τόσες επιλογές σε καμπίνες, ύψη σασί και διαμορφώσεις.

Με αυτό κατά νου, η ΜΑΝ παρουσίασε τέσσερις σειρές οχημάτων νέας γενιάς –TGL, TGM, TGS και TGX- από 7,49 έως 44 τόνους μικτού, με οχτώ καμπίνες διαφορετικών διαστάσεων, τρία ύψη, τέσσερις σειρές κινητήρων διαφορετικής χωρητικότητας, και πολλές επιλογές σε άξονες και διαμόρφωση γραμμής μετάδοσης κίνησης.

Ειδικά σε ένα 8x4 όπου ο οδηγός χειρίζεται τα πάντα ενστικτωδώς, το νέο TGS δίνει ρέστα ευχρηστίας
Ειδικά σε ένα 8x4 όπου ο οδηγός χειρίζεται τα πάντα ενστικτωδώς, το νέο TGS δίνει ρέστα ευχρηστίας

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε αρκετά από αυτά σε ειδικά διαμορφωμένη εκτός δρόμου πίστα στα περίχωρα του Βερολίνου, και να δοκιμάσουμε όλες τις καινοτομίες σε εξοπλισμό και γραμμή κίνησης.

Οδηγώντας το TGS 35.470 με το οποίο περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης, είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε αρκετές από τις αναβαθμίσεις της νέας σειράς χωματουργικών της ΜΑΝ.

Η καμπίνα ΝΝ του οχήματος δοκιμής, είναι αυτή την οποία θα προτιμήσουν άπαντες σε ένα τυπικό 8x4 με πλάτος 2.240 χιλιοστά, 1.645 χιλιοστά ύψος και μήκος 1.880 χιλιοστά. Στο καναρινί κίτρινο του οχήματος δοκιμής προβάλλουν ακόμη πιο έντονα τα στιλιστικά χαρακτηριστικά των ΜΑΝ νέας γενιάς. Για την προσαρμογή στα δεδομένα της εκτός δρόμου χρήσης, πρώτη και κύρια αλλαγή είναι ο χαλύβδινος προφυλακτήρας ο οποίος απαρτίζεται από τρία τμήματα προκειμένου να μειωθεί το κόστος σε περίπτωση ζημιάς. 

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα δοκιμάζουμε τη νέα γενιά χωματουργικών MAN και καταγράφουμε την εμπειρία μας από το δρόμο και το εργοτάξιο.