Τροχοί & TIR

Τα φορτηγά του πολέμου

Ειδικές ενισχύσεις, δυνατές μηχανές και έξτρα εξοπλισμοί χαρακτηρίζουν τα φορτηγά που προορίζονται για τιςΈνοπλες Δυνάμεις συμμαχικών και μη χωρών. Κατασκευασμένα με γνώμονα την αυξημένη αντοχή στι
από Μανώλης Αγριμανάκης | Κυριακή 25/06/2023 - 08:30
Κοινοποίηση στα Social Media

Ειδικές ενισχύσεις, δυνατές μηχανές και έξτρα εξοπλισμοί χαρακτηρίζουν τα φορτηγά που προορίζονται για τις
Ένοπλες Δυνάμεις συμμαχικών και μη χωρών. 

Κατασκευασμένα με γνώμονα την αυξημένη αντοχή στις δύσκολες συνθήκες για κίνηση εκτός δρόμων και μέσα στις εμπόλεμες ζώνες, τα φορτηγά του Στρατού, πάντα ετοιμοπόλεμα, παρουσιάζουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό επισκεφθήκαμε τη διεθνή έκθεση DEFEA για να γνωρίσουμε μερικά από αυτά. 

IVECO 8x8

Ξεκινάμε με τη γνωστή μας IVECO, η οποία διαθέτει ξεχωριστό τομέα κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων με την ονομασία IDV (Iveco Defence Vehicles). Το συγκεκριμένο φορτηγό είναι ένας τράκτορας με κίνηση σε όλους τους τροχούς (8x8), έχει απόβαρο 20 τόνους, ελκτική ικανότητα 115 τόνους, κινητήρα 560 HP, σασμάν Allison αυτόματο, φρένα με τύμπανα, δεξαμενή 900 λίτρων πετρελαίου και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ./ ώρα.

MAN DUAL FUEL MARINE ENGINE

Αν και προορίζεται για το Ναυτικό, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει του φωτογραφικού μας φακού, καθώς πρόκειται για κινητήρα πλοίων της γνωστής μας MAN, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου πραγματικά εντυπωσιάζουν. Μιλάμε, λοιπόν, για κινητήρα διπλού καυσίμου -υδρογόνου/ πετρελαίουκυβισμού 24,24 λίτρων, 12 κυλίνδρων σε διάταξη V12, ισχύος 1020 HP και ροπής 3.750 Nm.

TATRA

Η τσέχικη μάρκα με ιστορία 100 και πλέον χρόνων είναι γνωστή και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπου υπηρέτησαν διάφοροι τύποι φορτηγών, ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν. Συναντούμε τα σύγχρονα TATRA σε αρκετές χώρες είτε σαν φορτηγά διαφόρων βαρέων χρήσεων είτε σαν στρατιωτικά, όπως το συγκεκριμένο τετράξονο μοντέλο TATRA PHOENIX T-158.

MANGIA

Η εταιρεία ειδικεύεται στην αναβάθμιση ελαφρών οχημάτων, όπως το συγκεκριμένο που προσφέρεται για προσωπικό Διοίκησης και Ελέγχου σε εμπόλεμη ζώνη. Το εσωτερικό της καμπίνας είναι ειδικής διαμόρφωσης για να φέρει βάση φορητού υπολογιστή, κάμερα διπλής λειτουργίας (θερμική και ημέρας) με ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου, σύστημα ενδοεπικοινωνίας (για τους επιβαίνοντες), έξτρα μπαταρία για παροχή συνεχούς ισχύος, θύρες φόρτισης κ.α.

MERCEDES-BENZ

Τα φορτηγά UNIMOG της Mercedes-Benz υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις αρκετών χωρών και στην Ελλάδα
έχοντας να επιδείξουν διάφορες επιλογές τύπου καμπίνας και χώρου φόρτωσης, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό τη στιβαρότητα της κατασκευής τους, το σύστημα διεύθυνσης με το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών (π.χ. οδήγηση και από δεξιά) κ.α.

EODH

Ελληνική φίρμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με ειδικότητα την κατασκευή θωρακισμένων αμαξωμάτων για οχήματα μάχης. Ακολουθώντας προδιαγραφές ΝΑΤΟ θωρακίζει διαφόρων τύπων στρατιωτικά οχήματα ικανά να μεταφέρουν προσωπικό με αυξημένη ασφάλεια. Στην έκθεση DEFEA παρουσίασε το μοντέλο HOPLITE Tactical 4x4 με ένα εντυπωσιακό μεσαίου διαμετρήματος όπλο, το Midgard 200, με κάνη περιστρεφόμενη κατά 360ο και εξοπλισμό νυχτερινής σκόπευσης.

JLTV

Αυτό είναι το όνομα του εικονιζόμενου θωρακισμένου οχήματος που συναντήσαμε στο τεράστιο αμερικανικό περίπτερο ανάμεσα σε ελικόπτερα Απάτσι και σε άρματα μάχης. Ελάχιστες οι πληροφορίες που αποσπάσαμε. Μάθαμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για ελαφρό θωρακισμένο όχημα 4x4 σε υπηρεσία από το Σώμα των Πεζοναυτών, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας των εταιρειών Oshkosh και AM General.

Περισσότερα στοιχεία για το κάθε όχημα θα διαβάσετε στο τεύχος Ιουνίου που κυκλοφορεί.

PreviousNext