Τροχοί & TIR

Τρεις δεκαετίες εκπαίδευσης οδηγών λεωφορείων από την Daimler Buses

Τον Μάρτιο του 1993 η Daimler-Benz AG (όπως ονομαζόταν τότε) διοργάνωσε την πρώτη θεωρητική και πρακτική εξάσκηση ασφαλούς οδήγησης για οδηγούς στη Γερμανία. Δεν επρόκειτο για κάποια μεγάλου βεληνε
Σάββατο 24/06/2023 - 09:35
Κοινοποίηση στα Social Media

Τον Μάρτιο του 1993 η Daimler-Benz AG (όπως ονομαζόταν τότε) διοργάνωσε την πρώτη θεωρητική και πρακτική εξάσκηση ασφαλούς οδήγησης για οδηγούς στη Γερμανία. 

Δεν επρόκειτο για κάποια μεγάλου βεληνεκούς διοργάνωση: απλά, στο τμήμα πωλήσεων λεωφορείων του κατασκευαστή (Mercedes-Benz Bus Sales) σκέφτηκαν να στείλουν μία πρόσκληση στους πελάτες τους στα τέλη του 1992, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για μία εκδήλωση και επιμόρφωση σε θέματα ασφαλούς οδήγησης, η οποία θα ελάμβανε χώρα τον επόμενο Μάρτιο. «Η ανταπόκριση μας άφησε άφωνους» θυμούνται σήμερα οι εμπνευστές εκείνης της ιδέας: «όταν επιστρέψαμε στη δουλειά, μετά τις γιορτές το νέο έτος, ανακαλύψαμε ότι, πάνω από 40 εταιρείες με τουριστικά λεωφορεία και οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών είχαν ήδη εγγραφεί».

Με τη συνδρομή ειδικών από οργανισμούς όπως την ένωση για την πρόληψη οδικών ατυχημάτων, και το συμβούλιο οδικής ασφάλειας της Γερμανίας, οι άνθρωποι της Mercedes κατάφεραν να εξελίξουν και να διαμορφώσουν το πιο εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης οδηγών λεωφορείων που υπήρξε ποτέ. Αυτό, όχι μόνο συμπλήρωνε ιδανικά τα προϋπάρχοντα προγράμματα οικονομικής οδήγησης, αντιμετώπισης τεχνικών προβλημάτων στο δρομολόγιο και την όποια τεχνική εκπαίδευση, αλλά ήταν και πρωτόγνωρο.

Κάτω από την «ομπρέλα» της EvoBus, οι εκπαιδεύσεις των δύο εταιρειών του ομίλου, Mercedes και Setra συνδυάστηκαν, και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσίας Omniplus. Μία δεκαετία αργότερα, το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Omniplus πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του German Professional
Driver Qualification Act (BKrFQG). Από το 2006, αυτό το αρκτικόλεξο είναι το γνωστό στα μέρη μας ως πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας (Π.Ε.Ι.).

Κάτι για όλους

Εκτός από τα στάνταρ «μαθήματα» κατάρτισης για πολλές χιλιάδες οδηγούς αστικών και τουριστικών λεωφορείων, το πρόγραμμα της Daimler Buses φημίζεται για την ικανότητα αυτών που το διαμορφώνουν να το προσαρμόζουν σε πολύ ειδικές απαιτήσεις, κάτι που έχει επανειλημμένα συμβεί κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών. Ανάμεσα στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η εκπαίδευση ασφαλούς οδήγησης για τους οδηγούς
τουριστικών λεωφορείων των ομάδων του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, της γνωστής μας Μπουντεσλίγκα, ή για τους οδηγούς λεωφορείων για τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2006 στη Γερμανία.

Η εξέλιξη της διαδικασίας και των ίδιων των εκπαιδευτών

Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των οδηγών που καταρτίζουν οι άνθρωποι της Daimler Buses μόνο στατικό δεν είναι. Από το 1993, το πρόγραμμα προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα τεχνολογικά και λειτουργικά δεδομένα. Ήδη από το 1994, άρχισε η συμμετοχή και οδηγών αστικών λεωφορείων –μέχρι τότε, η εκπαίδευση αφορούσε αποκλειστικά οδηγούς πούλμαν. Επίσης, στην αρχή η εκπαίδευση ήταν ένα «σφιχτό» τριήμερο γεμάτο οδήγηση και παρουσιάσεις, έκτοτε όμως, έχει γίνει πολύ ευέλικτη και εύκολα προσαρμόσιμη στις ανάγκες κάθε οδηγού
ή εταιρείας: υπάρχουν επιλογές, από εντατικό μονοήμερο πρόγραμμα (Basic safety training) στην έδρα του πελάτη, ή σε οργανωμένους χώρους όπως πίστες (Basic Plus safety training), ή το πληρέστερο, διήμερο πακέτο Premium. Η οδήγηση πραγματοποιείται με οχήματα των Mercedes-Benz και Setra, ή σε περίπτωση που το επιθυμούν οι συμμετέχοντες, με τα δικά τους, ασχέτως μάρκας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν υπάρχει μία συνταγή επιτυχίας. H Daimler Buses αναφέρει ότι, οι μικρές ομάδες και η εντατική πρακτική εξάσκηση είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου «μαθήματος».

Πολυσχιδής κατάρτιση

Οι ειδικοί της Omniplus σε θέματα εκπαίδευσης οδηγών προσφέρουν πολλά άλλα μαθήματα και εκδηλώσεις προηγμένης κατάρτισης για οδηγούς λεωφορείων και πούλμαν, εκτός από την εκπαίδευση ασφάλειας οδηγών. Στην εκπαίδευση ExpertHandling Training, για παράδειγμα, οι οδηγοί λεωφορείων μαθαίνουν περισσότερα για τους πολύπλοκους συσχετισμούς μεταξύ των τεχνικών λεπτομερειών του δικού τους νέου λεωφορείου και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις στην καθημερινή εργασία τους.

Διαβάστε περισσότερα για την εκπαίδευση οδηγών λεωφορείων από τη Daimler Buses στο τεύχος Ιουνίου που κυκλοφορεί.

PreviousNext