Τροχοί & TIR

Η Οδική Ασφάλεια στην πράξη. «Φύλακας άγγελος» η Περιφέρεια Αττικής

Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, αφοσιωμένων στην πρόληψη των ατυχημάτων, έχοντας στη διάθεσή τους έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό δίνουν καθημερινά και σε 24ωρη βάση το δικό τους αγώνα για τη διατήρηση της Ο
από Μανώλης Αγριμανάκης | Κυριακή 25/06/2023 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, αφοσιωμένων στην πρόληψη των ατυχημάτων, έχοντας στη διάθεσή τους έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό δίνουν καθημερινά και σε 24ωρη βάση το δικό τους αγώνα για τη διατήρηση της Οδικής Ασφάλειας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις και επικίνδυνα συμβάντα.

Ο λόγος για το Κέντρο Οδικής Ασφάλειας και Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής. Εδώ, επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ έρχονται να κάνουν πράξη την ασφάλεια στους δρόμους, προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας

Καρδιά των συστημάτων για την Οδική Ασφάλεια αποτελεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, στην ευθύνη του οποίου περιλαμβάνονται 37.162 φωτεινοί σηματοδότες – φανάρια, 1.000 θέσεις μέτρησης κυκλοφοριακών δεδομένων, 218 κάμερες εποπτείας της κυκλοφορίας, 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων, Σύστημα Εποπτείας της Κυκλοφορίας SITRAFFIC CONCERT, Ρυθμιστές κυκλοφορίας στους σηματοδοτούμενους κόμβους (περίπου 850) κ.α.

Οι πολίτες συμμετέχουν στην ασφάλεια με το 1544

Ειδικότερα, σκοπός του 1544 είναι η άμεση συμμετοχή του πολίτη στην παροχή σημαντικών πληροφορίων και η ευαισθητοποίησή του όχι μόνο σε θέματα του οδικού δικτύου αλλά και κλιματικής αλλαγής. Μέσω του νέου αριθμού 1544 οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, όπως φθορές στο οδόστρωμα, προβλήματα με την φωτεινή σηματοδότηση, τις διαγραμμίσεις, τη σήμανση, τυχόν πτώση υλικών στο οδόστρωμα (π.χ. λάδια, φερτά υλικά, αντικείμενα), αλλά και οτιδήποτε μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Recovery και βαν για άμεση βοήθεια

Για την Περιφέρεια Αττικής, η Οδική Ασφάλεια είναι θέμα οργάνωσης και πράξεων. Στο πνεύμα αυτό, ενισχύθηκε ο μηχανισμός οδικής ασφάλειας στη Λ. Κηφισού. Κατόπιν και σχετικής εντολής του Περιφερειάρχη Αττικής, εδώ και 2 χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά, με την κυκλοφορία 2 οχημάτων κλειστού τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς επίσης και με την παρουσία ειδικής πλατφόρμας με γερανό (recovery) για την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής.

Το «ειδικό φανάρι»

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει το έργο της ενίσχυσης της Οδικής Ασφάλειας έχοντας δρομολογήσει την επέκταση υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας με τη δημιουργία Συστήματος Καθοδήγησης Οχημάτων προς χώρους στάθμευσης, την αύξηση του αριθμού των Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων και των θέσεων μέτρησης στο οδικό δίκτυο της πόλης κ.α.

Διαβάστε περισσότερα για τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την οδική ασφάλεια στο τεύχος Ιουνίου που κυκλοφορεί.

PreviousNext