Τροχοί & TIR

Κυρίαρχη η Solaris στα λεωφορεία υδρογόνου

Μέχρι σήμερα 40 πελάτες από 10 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με τον κατασκευαστή και έχουν παραγγείλει πάνω από 700 οχήματα με αυτή την τεχνολογία.
Σάββατο 23/03/2024 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
solaris

Όλα δείχνουν ότι η Solaris αρχίζει να εξαργυρώνει τις μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει στα λεωφορεία με fuel cell και τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας υδρογόνου στον τομέα των δημόσιων μεταφορών. 

Μέχρι σήμερα 40 πελάτες από 10 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με τον κατασκευαστή και έχουν παραγγείλει πάνω από 700 οχήματα με αυτή την τεχνολογία. Το λεωφορείο υδρογόνου Urbino κερδίζει όλο και περισσότερους διαγωνισμούς, και φαίνεται ότι, για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα οχήματα βρίσκουν έρεισμα στην αγορά. 

Ξεκινώντας από την απόφαση να αναπτυχθεί ένα πρωτότυπο 12 μέτρων, το οποίο κινείται αποκλειστικά με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, μέχρι το λανσάρισμα αυτού του μοντέλου λεωφορείου το 2019, ακολουθούμενη από την κυκλοφορία μιας αρθρωτής έκδοσης 18 μέτρων, ο Πολωνός κατασκευαστής δείχνει πλέον να ανταμείβεται. 

solaris

Σήμερα, η Solaris είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή της τεχνολογίας υδρογόνου στις δημόσιες μεταφορές και τα λεωφορεία της χρησιμοποιούνται από 40 φορείς δημόσιων συγκοινωνιών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής, ο κατασκευαστής έχει παραδώσει συνολικά σχεδόν 200 υδρογονοκίνητα οχήματα. Επιπλέον, η Solaris εργάζεται τώρα για την ολοκλήρωση παραγγελιών για τουλάχιστον άλλα 500 οχήματα υδρογόνου και τα λεωφορεία υδρογόνου αντιπροσωπεύουν ένα ολοένα και πιο σημαντικό μερίδιο στο «μείγμα» παραγωγής του κατασκευαστή. Τους τελευταίους μήνες ειδικά, η Solaris έχει λάβει αρκετές, σημαντικές σε όγκο, παραγγελίες. 

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η εταιρεία ολοκλήρωσε την υπογραφή της μεγαλύτερης αντίστοιχης σύμβασης στην Ευρώπη για την παράδοση λεωφορείων υδρογόνου. Ο δημοτικός φορέας δημόσιων μεταφορών TPER, στην πόλη της Μπολόνια, αγόρασε 130 λεωφορεία υδρογόνου Urbino 12. Επιπλέον, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την παραγγελία κατά άλλα 140 οχήματα. 

solaris

Παράλληλα, ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της Bαρκελώνης, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) συνεχίζει τις εντυπωσιακές του επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες με συνεχείς προμήθειες οχημάτων μηδενικών εκπομπών. Η Solaris θα παραδώσει 36 Urbino 12 και δύο μονάδες αρθρωτών λεωφορείων υδρογόνου στην πόλη. Οι παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2024. Η πόλη έχει επιλέξει λεωφορεία μηδενικών εκπομπών ρύπων που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια η οποία προέρχεται από το υδρογόνο. Η παραγγελία περιλαμβάνει 36 λεωφορεία υδρογόνου Urbino 12 μέτρων και δύο μονάδες 18 μέτρων αρθρωτών λεωφορείων υδρογόνου. Η Transports Metropolitans de Barcelona διαθέτει ήδη πάνω από 130 λεωφορεία Solaris. Τα λεωφορεία υδρογόνου Urbino 12 θα είναι εξοπλισμένα με τελευταίας γενιάς κυψέλες καυσίμου των 70 kW. Στα 18μετρα αρθρωτά οι κυψέλες καυσίμου έχουν ισχύ 100 kW. Τα οχήματα θα διαθέτουν επίσης μία σχετικά μικρή μπαταρία -Solaris High Power traction battery- που θα λειτουργεί επικουρικά. Η «καρδιά» του οχήματος είναι ένας κεντρικά τοποθετημένος ηλεκτροκινητήρας.

solaris
PreviousNext