Ενδιαφέρον, όπως πάντα, παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για τις Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές, καθώς αντανακλούν την πορεία των επιχειρήσεων του Κλάδου και όχι μόνο.
Με δεδομένο δηλαδή, ότι η διακίνηση αγαθών συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη πορεία της Οικονομίας, οι μεταβολές στους δείκτες των οδικών μεταφορών συνάδουν με αρκετούς άλλους δείκτες, όπως των εισαγωγών-εξαγωγών, της κατανάλωσης αγαθών, της παραγωγής κ.α.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι «στη γη ό,τι παράγεται μεταφέρεται», και ότι στην Ελλάδα οι οδικές μεταφορές αναλαμβάνουν περί το 90% των μεταφορών.
Επιστρέφοντας στους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρούμε ότι αρκετές κατηγορίες έχουν αρνητικό πρόσημο στη σύγκρισή τους με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ άλλοι δείχνουν θεαματική άνοδο, όπως π.χ. οι μεταφορές με τόπο φόρτωσης εκτός Ελλάδας, που σημαίνει ότι περιορίζονται τα άφορτα ταξίδια επιστροφής -το σοβαρότερο πρόβλημα κάθε μεταφορικής εταιρείας.
Οριακές είναι οι μεταβολές στα τονοχιλιόμετρα που δείχνουν μια σταθερότητα του παραγόμενου μεταφορικού έργου και, μάλιστα, με αυξητικές τάσεις που θα αποτυπωθούν στην επόμενη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά προς το παρόν αποτελούν συμπέρασμα συζητήσεων του περιοδικού Τ.Τ. με στελέχη μεγάλων μεταφορικών εταιρειών.
Σε αναμονή αποφάσεων
Όμως, η εικόνα των οδικών μεταφορών θα μπορούσε να ήταν θεαματικά καλύτερη αναφέρουν οι ίδιοι επιχειρηματίες, αν τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης είχαν επιλύσει τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον Κλάδο και λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξή του.
Τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε στο υπ. Μεταφορών μια ακόμη σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων. Και όλοι, είπαν, ότι θα μελετήσουν τα προβλήματα.
Ελπίζουμε μέσα στον καινούργιο χρόνο, οι μελετητές να καταλήξουν σε αποφάσεις -σωστές αποφάσεις.