Τροχοί & TIR

Ταξίδια αναψυχής με Scania 143

Μετατροπή από φορτηγό... σε τροχόσπιτο
από Παύλος Μαυρομύτης | Σάββατο 31/01/2026 - 08:40
Κοινοποίηση στα Social Media
Το 143 ήταν τριαξονικός τράκτορας στον οποίο έγινε επιμήκυνση στο σασί του για να τοποθετηθεί η τροχοβίλα. Ένα κινητό σπίτι σε ρόδες!
Το 143 ήταν τριαξονικός τράκτορας στον οποίο έγινε επιμήκυνση στο σασί του για να τοποθετηθεί η τροχοβίλα. Ένα κινητό σπίτι σε ρόδες!

Για πολύ κόσμο η απόκτηση ενός τροχόσπιτου είναι όνειρο ζωής. Μιλάμε για ένα κινητό σπίτι με το οποίο όσοι το επιλέξουν θα κάνουν μακρινά ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αυτό τους εξασφαλίζει ευκολία κινήσεων, ευελιξία αλλά και έναν νομαδικό τρόπο ζωής. Δεν έχουν το άγχος της στέγης, καθώς μένουν σε μια γκαρσονιέρα η οποία βρίσκεται επάνω σε ρόδες. 

Πρόκειται για μια τροχοβίλα που έχει όλα τα κομφόρ και τις ανέσεις. Από πλευράς φορτηγού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το 143 της οικογένειας Ulrich από τη Γερμανία, το οποίο συναντούμε στα Μετέωρα μαζί με τον Θοδωρή Θωμαΐδη, ο οποίος επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του.

Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού Gregory Ulrich με τον Θοδωρή Θωμαΐδη ο οποίος επιμελήθηκε τις βελτιώσεις του (δεξιά).
Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού Gregory Ulrich με τον Θοδωρή Θωμαΐδη ο οποίος επιμελήθηκε τις βελτιώσεις του (δεξιά).

Μετατροπή από φορτηγό... σε τροχόσπιτο 

Ο Gregory Ulrich είναι ιδιοκτήτης μεταφορικής στη Γερμανία και τον ελεύθερό του χρόνο επέλεξε να τον περνάει δημιουργικά. Μαζί με την οικογένειά του θα ταξιδεύει εντός και εκτός Ευρώπης, ανακαλύπτοντας νέα μέρη και εμπειρίες. Όμως η μεγάλη του αγάπη είναι τα φορτηγά. Άραγε πώς γίνεται να συνδυάζει τα ταξίδια με τις νταλίκες; Η λύση για τον ίδιο είναι απλή. Μετατρέποντας ένα φορτηγό σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Το 143 ήταν ένας τριαξονικός τράκτορας στον οποίο έγινε επιμήκυνση στο σασί του για να υποστηρίξει την υπερκατασκευή. 

Μια γκαρσονιέρα σε ρόδες 

Για να δημιουργηθεί ένα κινητό σπίτι χρειάζεται φαντασία αλλά και μπόλικο μεράκι, τόσο από πλευράς ιδιοκτήτη όσο και από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν τη δουλειά. Μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να σχεδιαστεί το σπίτι βάσει των καθημερινών οικογενειακών αναγκών. Η πρώτη βασική αλλαγή που έγινε στο 143 αφορά την καμπίνα του. Αφαιρέθηκε το κρεβάτι και στη θέση του τοποθετήθηκαν δύο επιπλέον καθίσματα. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται ο ιδιοκτήτης, η σύζυγός του καθώς και τα δύο τους παιδιά, έτσι ώστε να απολαμβάνουν παρέα τα μακρινά ταξίδια τους. 

Ο Gregory Ulrich με την οικογένειά του έτοιμοι να ανακαλύψουν τον κόσμο με το φορτηγό τους.
Ο Gregory Ulrich με την οικογένειά του έτοιμοι να ανακαλύψουν τον κόσμο με το φορτηγό τους.

Από την πλαϊνή πόρτα στη δεξιά πλευρά της τροχοβίλας οι επιβάτες περνούν στο εσωτερικό του σπιτιού. Εκεί τους περιμένει ένα επιπλωμένο διαμέρισμα που τα έχει όλα! Υπνοδωμάτιο με δύο κρεβάτια, κουζίνα, μπάνιο, ντουλάπα και αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους. Για την ψυχαγωγία των επιβατών διατίθεται τηλεόραση και ηχοσύστημα. Επίσης εφοδιάζεται με αυτόνομο κλιματισμό, θέρμανση και ρεύμα. Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, παρέχοντας όλες τις ανέσεις. 

Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο 

Και τώρα ξεκινούν τα καλύτερα για την οικογένεια Ulrich. Αυτό που ονειρεύονταν, γίνεται πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος ανοίγεται μπροστά τους για εξερεύνηση. Πλέον δεν έχουν το άγχος της διαμονής σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Σε όποιο σημείο τους αρέσει (αρκεί, βέβαια να επιτρέπεται), παρκάρουν το τριαξονικό και διανυκτερεύουν με φόντο πάντα την καλύτερη θέα. Μπροστά σε παραλίες, σε βουνά, σε ποτάμια και κοιλάδες. Το παρθενικό τους ταξίδι πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, τιμώντας παράλληλα τη χώρα και τους τεχνίτες που δημιούργησαν αυτό το εντυπωσιακό 143. Μετά τη χώρα μας σειρά έχουν εξωτικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο. 

Το Scania με φόντο τους βράχους των Μετεώρων. Με το 143 η οικογένεια Ulrich θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.
Το Scania με φόντο τους βράχους των Μετεώρων. Με το 143 η οικογένεια Ulrich θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Ανακατασκευάστηκε στην Ελλάδα 

Ο Θοδωρής Θωμαΐδης από τα Γιαννιτσά είναι αυτός που επιμελήθηκε τη σχεδίαση και τις αλλαγές στο 143 ώστε να αποκτήσει τη σημερινή του μορφή. Ο ίδιος μας ανέφερε χαρακτηριστικά: Το φορτηγό αυτό ήρθε στην Ελλάδα το 2020 και η γενική ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια. Στην αρχή κάναμε κάποιες αλλαγές στο εσωτερικό του ενώ εξωτερικά δώσαμε νέο στυλ. Εν συνεχεία προχωρήσαμε σε επιμήκυνση του σασί και πάνω του τοποθετήσαμε την τροχοβίλα. 

Κάποτε αυτό το 143 ήταν τράκτορας και το όνειρο του ιδιοκτήτη ήταν να πάρει τη σημερινή του μορφή. Κάναμε σημαντικές μετατροπές και η τροχοβίλα είναι πιστοποιημένη με τις απαραίτητες εγκρίσεις. Στη Γερμανία θεωρείται πλέον ως μηχάνημα αναψυχής. Πρόκειται για μια πολύ ωραία και προσεγμένη υπερκατασκευή. Τέλος, να αναφέρω ότι εξωτερικά έχει προστεθεί και κοτσαδούρα, σε περίπτωση που χρειαστεί να τραβήξει κάποιο τρέιλερ.

PreviousNext