Τροχοί & TIR

Αλλάζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα βάρη και τις διαστάσεις των βαρέων φορτηγών

Τη γενική αύξηση κατά δύο τόνους στο μικτό των βαρέων ηλεκτρικών φορτηγών και των φορτηγών υδρογόνου σχεδιάζει η ΕΕ. Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ακολουθήσει νέος ευρωπαϊκός κανο
Τετάρτη 12/07/2023 - 16:19
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Τη γενική αύξηση κατά δύο τόνους στο μικτό των βαρέων ηλεκτρικών φορτηγών και των φορτηγών υδρογόνου σχεδιάζει η ΕΕ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ακολουθήσει νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα βάρη και τις διαστάσεις των οχημάτων με αυξήσεις βαρών και στα ρυμουλκούμενα, εφόσον και αυτά φέρουν εξοπλισμούς εναλλακτικών καυσίμων (π.χ. μπαταρίες) ή αεροδυναμικές διατάξεις για τη μείωση της κατανάλωσης.

Στο σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται, επίσης, η αύξηση του βάρους, αλλά και του ύψους των φορτηγών στις μεταφορές των High Cube Container χωρίς την προϋπόθεση της συνδυασμένης μεταφοράς που ισχύει σήμερα.

Επίσης, η ΕΕ με το ίδιο σχέδιο έρχεται να ενθαρρύνει τη χρήση των συρμών των 25,25 μέτρων, προκειμένου συγκεκριμένες ποσότητες φορτίων να μεταφέρονται με λιγότερα αυτοκίνητα. Έτσι, προβλέπει ότι τα κράτη μέλη που επιτρέπουν 25μετρα στην επικράτειά τους θα μπορούν επίσης να τα χρησιμοποιούν σε διεθνείς επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και των γειτονικών κρατών μελών, χωρίς να απαιτείται διμερής συμφωνία και χωρίς περιορισμό της διέλευσης μόνο ενός συνόρου.

Το παραπάνω σχέδιο θα υποβληθεί προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

PreviousNext