Τροχοί & TIR

Ξεκινά η Ζώνη Χαμηλών Ρύπων στη Σόφια

Η Σόφια θέτει σε εφαρμογή από αύριο 1-12-23 μια Ζώνη Χαμηλών Εκπομπών (LEZ) έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, εντός του κεντρικού δακτυλίου της πόλης. Η LEZ (Low Emission Zone) στοχεύει στην αντιμετώπισ
Πέμπτη 30/11/2023 - 16:59
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Η Σόφια θέτει σε εφαρμογή από αύριο 1-12-23 μια Ζώνη Χαμηλών Εκπομπών (LEZ) έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, εντός του κεντρικού δακτυλίου της πόλης. 

Η LEZ (Low Emission Zone) στοχεύει στην αντιμετώπιση ζητημάτων ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με δικαστική απόφαση και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Vasil Terziev τόνισε τη συμμόρφωση με την οδηγία του δικαστηρίου, αλλά αναγνώρισε την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την εισαγωγή της LEZ, που οδηγεί σε πιθανή σύγχυση μεταξύ των οδηγών που χρησιμοποιούν παλαιότερα οχήματα στο κέντρο της πόλης.

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση, οι οδηγοί που εισέρχονται στο LEZ με παλαιότερα οχήματα θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις για αρχικές παραβάσεις αντί για άμεσες κυρώσεις, επικαλούμενοι ανεπαρκή προηγούμενη ενημέρωση του κοινού.

Η LEZ περιορίζει την πρόσβαση σε οχήματα που ταξινομούνται στην οικολογική ομάδα I: αυτοκίνητα βενζίνης ταξινομημένα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1996 και αυτοκίνητα ντίζελ ταξινομημένα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2002. Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τους κατοίκους της ζώνης και τα άτομα με αναπηρία, που επισημαίνονται με ειδικά αυτοκόλλητα στάθμευσης από το Κέντρο Αστικής Κινητικότητας.

Πριν από την 1η Δεκεμβρίου, οι οδικές πινακίδες θα οριοθετούν τα όρια της LEZ, παρέχοντας παρακάμψεις για απαγορευμένα οχήματα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Η κίνηση ακολουθεί μια παγκόσμια τάση, με περισσότερες από 300 πόλεις παγκοσμίως να εφαρμόζουν παρόμοιες ζώνες χαμηλών εκπομπών για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ενθάρρυνση εναλλακτικών μεταφορών.

PreviousNext