DAIMLER TRUCK: Μέχρι το 2039 οχήματα χωρίς εκπομπές

Τρί, 14/06/2022 - 12:27

Ολιστική κατανόηση της βιωσιμότητας, προϊόντα και παραγωγή με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2039, ευθύνη απέναντι στους εργαζομένους και την κοινωνία, καθώς και δημιουργία σαφών υποχρεώσεων με ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση: αυτές οι λέξεις-κλειδιά περιγράφουν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής βιώσιμης επιχειρηματικότητας της Daimler Truck Holding AG.

Στην Έκθεση Βιωσιμότητας 2021 που δημοσιεύτηκε, η εταιρεία αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες για τα επιτεύγματά της στον τομέα της βιωσιμότητας τον προηγούμενο χρόνο. Είναι η πρώτη έκθεση που παρουσιάζει η Daimler Truck ως ανεξάρτητη, εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία.

Martin Daum, Διευθύνων Σύμβουλος Daimler Truck: «Η ανεξαρτησία μας ως Daimler Truck AG μας προσφέρει μία μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία. Συγχρόνως, συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη απέναντι στους εργαζομένους μας, στο περιβάλλον και την κοινωνία συνολικά. Η μεγαλύτερη ευθύνη για εμάς, ως εταιρεία, είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό παραμένουμε σαφώς προσηλωμένοι στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές επαγγελματικών οχημάτων, ο δεδηλωμένος στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε στην αγορά λύσεις για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα».

Φορτηγά και λεωφορεία

Προκειμένου να συνεισφέρει στην απανθρακοποίηση του κλάδου επαγγελματικών οχημάτων, απώτερος στόχος της Daimler Truck είναι να εξασφαλίσει οδικές μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύει στην πώληση μόνο οχημάτων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις βασικές αγορές της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας από το 2039. Η λεγόμενη «διπλή στρατηγική» της εταιρείας εστιάζει σε δύο συμπληρωματικές τεχνολογίες για την τροφοδοσία ισχύος στα συστήματα μετάδοσης κίνησης των οχημάτων της: μπαταρίες και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Το χαρτοφυλάκιο οχημάτων της Daimler Truck στις βασικές αγορές πωλήσεων EU 30 (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Νορβηγία), ΗΠΑ και Ιαπωνία περιλαμβάνει ήδη οχήματα μαζικής παραγωγής με ηλεκτροκίνηση με μπαταρία: το πλήρως ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο Mercedes-Benz eCitaro έχει ενταχθεί στη μαζική παραγωγή από το 2018. Το πλήρως ηλεκτρικό Mercedes-Benz eActros έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 2021, ενώ το FUSO eCanter κυκλοφορεί στην αγορά από το 2017. Επιπλέον, πρόκειται να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των ηλεκτρικών Freightliner eCascadia και eM2 με μπαταρία στις ΗΠΑ. Άλλα πρωτότυπα οχήματα, όπως το φορτηγό Mercedes-Benz Gen H2, που βασίζονται στο υδρογόνο, βρίσκονται επί του παρόντος σε πειραματικό στάδιο.

Πράσινη ενέργεια και στα εργοστάσια

Η Daimler Truck AG στοχεύει επίσης σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην παραγωγή έως το 2039 σε όλες τις εγκαταστάσεις και σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς παγκοσμίως. Με την προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ή την αύξηση της δικής της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την παραγωγή οχημάτων και η προμήθεια ενέργειας στα εργοστάσια αναμένεται να μειωθούν ή ακόμη και να μηδενιστούν, εφόσον είναι εφικτό.

Και σε αυτό τον τομέα, τα πρώτα ορόσημα έχουν ήδη τεθεί. Έως τα τέλη του 2022, όλα τα ευρωπαϊκά εργοστάσια θα έχουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, χάρη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ θα ακολουθήσουν όλες οι μονάδες παραγωγής της Daimler Truck North America (DTNA) έως το 2025. Στο εργοστάσιο φορτηγών στο Πόρτλαντ, η παραγωγή διεξάγεται με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα ήδη από το 2020 και χρησιμοποιείται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, η Daimler Truck AG υλοποιεί τον μετασχηματισμό προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας, π.χ. απαιτώντας από τους προμηθευτές να διαθέτουν ένα πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Οδική ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα

Μία ακόμα βασική προτεραιότητα της Daimler Truck αποτελεί η κοινωνική και κοινωνιακή ευθύνη: προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, ο Όμιλος είναι προσηλωμένος, μεταξύ άλλων, στις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμετέχει στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών. Μέσω της διαρκούς περαιτέρω εξέλιξης των συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης, καθώς και της οδήγησης χωρίς οδηγό, η Daimler Truck προάγει το όραμά της για οδήγηση χωρίς ατυχήματα αποσκοπώντας σε «μηδέν ατυχήματα». Η Daimler Truck εκπληρώνει την κοινωνική ευθύνη της ως εργοδότης μέσω της υπεύθυνης εκπαίδευσης, της προώθησης της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας («Vision ZERO») και της υπεράσπισης της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης των εργαζομένων της.